berlin nemetorszag
Gazdaság

Nemcsak Berlinben, de Kelet-Közép-Európában is eldőlhet az EU sorsa

A 2022-23-ban esedékes kelet-közép-európai választások kritikusak lehetnek az Európai Unió sorsát illetően – mondta a Portfolionak adott interjúban Christian Schulz, a Citi Németországgal, Nagy-Britanniával és Svájccal foglalkozó vezető közgazdásza. A szakember szerint a Németországban legvalószínűbbnek tűnő „közlekedési lámpa koalíció” esetén a Zöldek kormányra kerülése a régiónk számára is fontos változásokat hozhat az eddigi német politikai vezetéshez képest.
Christian Schulz kollégája, a Citi szenior közgazdásza is előad kedden a Budapest Economic Forum konferencián. Ne maradjon le róla!

Portfolio: Mi a német választás legvalószínűbb kimenetele? Milyen kormány alakulhat Németországban?

Christian Schultz: A német választók egyaránt elutasították a szélsőjobboldalt és a szélsőbaloldalt, de közben a mérsékelt pártok sem szereztek elegendő szavazatot a többséghez. A következő kancellárnak ki kell lépnie a szokásos politikai kapcsolati rendszerből, hogy kormányt tudjon alakítani. A legvalószínűbbnek most az tűnik, hogy sikeresek lesznek az elkezdődött tárgyalások az SPD, a Zöldek és az FDP között, így egy „közlekedési lámpa koalíció” állhat össze. Ez megadhatná a választóknak, amit szeretnének: küzdeni a klímaváltozás ellen, de mindezt szociális felelősségvállalással és vállalkozásbarát módon.

A választás egyben Angela Merkel búcsúja is volt, hiszen már korábban kiderült, hogy visszavonul az eddigi kancellár. Milyen hatással lehet az utódlása az Európai Unióra? Ki lehet Európa új „erős embere”?

Az SPD és a Zöldek eddigi nyilatkozataik alapján mélyebb európai integrációt szorgalmaznának, ami akár az eurózóna költségvetési unióját is jelentheti, illetve még nagyobb hangsúlyt kaphatnak a jogállamisági kritériumok. Ugyanakkor a fenti két párt álláspontját nagyban befolyásolhatja majd a valamivel konzervatívabb FDP is.

Ha a leendő kancellár személyét nézzük, akkor Olaf Scholz sokkal inkább kényszerpályán mozogna, mint Angela Merkel. Egyrészt azért, mert két kis párt lenne a koalíciós partnere, melyek politikailag meglehetősen különbözőek, így még az egyszerű többség biztosítása is nehezebb lenne a Bundaestagban. És akkor még nem beszéltünk az alkotmány esetleges módosításáról, melyhez kétharmados többség kellene például az adósságfék-szabályok megváltoztatásához. További lényeges dolog, hogy a 16 német tartománynak komoly súlya van belföldön, viszont a „közlekedési lámpa koalíció” pártjai nem mindenhol rendelkeznének többséggel. Ez pedig azt jelenti, hogy a lényeges uniós tárgyalások során Olaf Scholznak nagyobb figyelmet kellene fordítania a belföldi politikai kérdésekre, mint Angela Merkelnek, így kisebb lenne a nemzetközi ereje.

Milyen hatása lehet a német választásoknak Kelet-Közép-Európára?

Elsősorban a Zöldek bekerülése a kormánykoalícióba jelenthet érdemi változást az eddigi helyzethez képest Kelet-Közép-Európa szempontjából. Választási programjukban sokkal értékalapúbb külpolitikát szorgalmaztak. Az ő értékrendjük alapja többek között a környezetvédelem, a szociális igazságosság, az emberi jogok és a liberális demokrácia.

Egy olyan kormány, melynek a Zöldek is tagjai, várhatóan sokkal kevésbé lenne elnéző az antidemokratikus törekvésekkel szemben.

Ugyanakkor a Zöldek kormányba kerülése azt is jelentené, hogy jó kapcsolat esetén a korábbinál nagyobb pénzügyi támogatást is hajlandók lehetnek nyújtani a régió országainak.

A német választások eredménye és az Európai Unió sorsa is kiemelt téma lesz a Portfolio konferenciáján, melyen hazai és nemzetközi döntéshozók és elemzők beszélnek a legaktuálisabb témákról.

Mit gondol az EU jövőjéről? A további szakadás vagy a szorosabb együttműködés lehet most a valószínűbb forgatókönyv?

A közös vakcinabeszerzés, az utazási korlátozások feloldása és a közös helyreállítási alap megmutatták annak előnyeit, ha egy ország tagja az Európai Uniónak, ezzel erősödött az összetartás szerintem. A következő években reális lehetőség van arra, hogy csökkentsük a régóta fennálló észak-déli ellentétet az Unión belül.

A helyreállítási alap növelheti a gazdasági felzárkózást, az EU-párti kormányok például Athénban, Rómában vagy Lisszabonban részesülhetnek az északi tagállamok sikereiből. Ha valóban sikerülne ezt az észak-déli konfliktust csökkenteni, akkor sokkal inkább a kelet-nyugati ellentétek kerülnének felszínre.

Éppen ezért szerintem a 2022-23-as kelet-közép-európai választások kritikusak lesznek az Unió további sorsát illetően.

Giani Giada
Citi, EMEA szenior közgazdász
Giada Giani, igazgató, vezető európai közgazdász, aki az euróövezetre és különösen a mediterrán országokra kiterjedő munkát végez a londoni Citi-n belül. A csapat hetente cikket ad ki az európai
Tovább
Giada Giani, igazgató, vezető európai közgazdász, aki az euróövezetre és különösen a mediterrán országokra kiterjedő munkát végez a londoni Citi-n belül. A csapat hetente cikket ad ki az európai Tovább

Milyen reformokra lenne szüksége az eurózónának, hogy versenyképesebb legyen az USA-val és Kínával globálisan?

Az eurózóna exportőrei szerintem most is viszonylag versenyképesek globálisan, a közös európai piaccal pedig biztosítva van, hogy nagyobb belső piacuk legyen, mint a saját tagállamukban lenne. Persze a közös piac és a bankunió további fejlesztése, illetve a tőkepiaci unió folytatása, valamint a digitális unió felé való elmozdulás segíthetne, hogy még könnyebben tudjanak az európai cégek versenyezni amerikai vagy kínai társaikkal.

Szerintem a legfontosabb, hogy az eurózóna és az EU elérje teljes gazdasági potenciálját.

A munkanélküliség még mindig viszonylag magas, az infláció globális összevetésben alacsony, a fizetési mérleg pedig többletes – ezek arra utalnak, hogy még mindig sok a kiaknázatlan lehetőség. A nemzeti kormányok többet tehetnének ennek a potenciálnak a kiaknázásáért, élénkíthetnék a keresletet és csökkenthetnék a bizonytalanságot. Ugyanakkor a másik oldalról valószínűleg egy még erősebb, integráltabb valutaövezetre lenne szükség valódi költségvetési unióval, ami a kockázatok egy részét megosztaná a gazdagabb és a szegényebb országok között.

Címlapkép: Getty Images

elon musk getty editorial
tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
tanár iskola tanító pedagógus szomorú