fitch
Gazdaság

Tényleg bajba kerülhet Magyarország a brüsszeli viták miatt? Még egy hitelminősítő mondott véleményt

Portfolio
Sorra mondanak véleményt a hitelminősítők a magyar és a lengyel kormány vitájáról az Európai Bizottsággal. A Moody’s délelőtti kommentárja után a Fitch Ratings csütörtökön megjelent anyagában is kiemelt figyelmet kapott a kérdés hitelminősítői szempontból. A Fitch szakértői szerint nehezen, de összejön majd a megállapodás, ha nem is a jövő évi választások előtt. Ugyanakkor, ha végleg elbuknánk a helyreállítási alap forrásait, az már egy kifejezetten negatív forgatókönyv lenne.
A kormány és az EU viszonya is kiemelét téma lesz keddena Budapest Economic Forumon. A rendezvény kiemelt Supergold+ partnere az OTP Bank.

Magyarország annak a négy tagállamnak az egyike, melyeknek még nincs elfogadott helyreállítási tervük, Bulgára, Hollandia és Lengyelország van még hasonló helyzetben – írja csütörtökön megjelent elemzésében a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint

komoly kockázata van annak, hogy az idén nem is kapjuk meg a szokásos előleget az alapból, ugyanakkor végül előbb-utóbb hozzájutunk majd a 7,2 milliárd eurónyi forráshoz.

A Fitch szerint rövidtávon folytatódik majd a magyar kormány és Brüsszel vitája a jogállamiságról és a diszkriminációról. A kormány 2022 elejére népszavazást kezdeményezett a gyermekvédelmi törvényről, az előtt valószínűleg nem hajlik majd a megegyezésre. A hitelminősítő szakértői azt gondolják, hogy ha a Fidesz marad kormányon, akkor a választások után jöhet a megállapodás Brüsszellel, ha pedig a jelenlegi ellenzék győz, akkor az az uniós kapcsolatok javulását vetítheti előre, így akár gyorsabb alkura is van kilátás.

Egyelőre nem számolnak azzal alapforgatókönyvként, hogy Magyarország végleg elbukná a helyreállítási alap forrásait,

ha azonban ez mégis megtörténne, annak jelentős hatása lenne a növekedési kilátásainkra, a költségvetésre és a fizetési mérlegre.

A Fitch számításai szerint a helyreállítási alap forrásai 2022-ben 2,6 százalékpontot, 2023-ban pedig további 3 százalékpontot adnak a növekedéshez. Emellett jelentős adóbevételeket generálnak, ami a kormány költségvetési kiadásait finanszírozhatja.

Hazai és nemzetközi szakemberek és döntéshozók a Portfolio keddi konferenciáján! Ne maradjon le róla!

Csütörtök délelőtt a Moody’s szakértője úgy fogalmazott, hogy az uniós források „elhúzódó befagyása” lenne negatív a magyar adósosztályzat szempontjából. Steffen Dyck úgy fogalmazott, hogy ha a választások után jóval sem érkeznének a források, az már a kellemetlen forgatókönyv lenne.

Címlapkép: Shutterstock

tanár iskola tanító pedagógus szomorú
euró eurózóna válság
toy shortage

Kasza Elliott-tal IBM - elemzés

Október 21-én óriási esett az árfolyama, 20-án 141,9 volt a záró, 21-én 128,33-on zárt, ez majdnem 10%-os esést...

Ricardo Kornai-interjú

Nem emlékszem, hogyan jutottam Michael Parkin 1990-ben megjelent Economics tankönyvéhez, de nyilván úgy vettem. A 12...

Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Könyv
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető felügyelő

Vezető felügyelő
2021.10.19
Budapest Economic Forum 2021
2021.11.18
Portfolio Property Awards 2021
2021.12.09
Agrárszektor Konferencia 2021
2021.11.18
Global trends in Banking 2021
tanár iskola tanító pedagógus szomorú