Átalakulóban a BÁV Zálog: bővül a nagyobb értékű zálogtárgyak és a pénzügyi szolgáltatások köre
Gazdaság

Átalakulóban a BÁV Zálog: bővül a nagyobb értékű zálogtárgyak és a pénzügyi szolgáltatások köre

Portfolio
Jelentős változások zajlanak a BÁV Zálog háza táján. Augusztus 1-je óta a Budapest Bankkal kötött stratégiai együttműködés keretében 10 zálogfiókban az ügyfelek már személyi kölcsönt, babaváró hitelt, valamint hitelkártyát is igényelhetnek, és a cél, hogy a jövő év folyamán a szolgáltatások körét jelzálog alapú hitelekkel bővítsék – mondta a Portfolio-nak Dandé Imre, a BÁV zálogüzletágának igazgatója. Elmondta azt is, hogy az ügyfelek egyre tudatosabbak, sokan voltak, akik épp ezért nem is éltek a moratórium lehetőségével, magas azoknak a száma is, akik nem használják ki a maximálisan adható hitelösszeget.

A BÁV Zálog elmúlt másfél évét két nagyon meghatározó tényező befolyásolta: az egyik a pandémia, a másik pedig a fizetési moratórium.

Arra számítottunk, hogy a pandémia következtében jelentős mértékben növekedni fog az ügyfélforgalmunk, de ez nem következett be

– mondta a Portfolio-nak Dandé Imre, a BÁV zálogüzletágának igazgatója. A záloghitelezésben a rövid futamidejű hitelek miatt a moratórium a futamidő radikális kitolódását jelentette, melynek következtében a kamatfizetési kötelezettség akár hatszorosára is növekedhetett.

"Nagy hangsúlyt fektettünk az ügyfelek edukálására, sokan voltak, akik épp ezért nem is éltek a moratórium lehetőségével. A forgalmunk nem csökkent, viszont a bevételeinkre ugyanúgy negatív hatással volt a moratórium, mint bármely pénzintézetnek" – mondta Dandé Imre, aki szerint az utóbbi időben egyre tudatosabbak az ügyfelek, figyelnek a határidőkre, sok esetben nem várták meg a futamidő végét, hanem korábban teljesítették a fizetési kötelezettségüket, és az is jellemző volt, hogy az ügyfelek jelentős része nem feltétlenül használta ki a maximálisan adható hitelösszeget sem.  Az átlagos hitelösszeg 60 ezer forint, a záloghitelt jellemzően gyors és azonnali igények kielégítésére használják: egy elromlott háztartási gép cseréjére például, vagy egy viharkár orvosolására.  

Erősödött a vállalkozói kör megjelenése is, akik jellemzően 1 millió forint feletti rövid távú kölcsönöket vesznek fel a munkabérek és alapanyagok előfinanszírozására

– jegyezte meg a szakember, aki elmondta, tavaly a zálogkölcsön felhasználásának új módjaival is találkoztak, például a lakásfelújítási támogatás előfinanszírozásával. Sokan voltak, akik áthidaló megoldásként használták ezt a pénzügyi konstrukciót például előleg fizetésekor, a támogatás előfinanszírozása vagy anyagbeszerzés esetén.

dande_imre_bav
Dandé Imre, a BÁV zálog üzletágának igazgatója

A BÁV Zálog a jövőben terjeszkedni szeretne, a tervek szerint két éven belül 4-5 fiókot nyitnak majd. Mint mondta, az ügyfélkör 60-70 százaléka visszatérő, 30 százalék körüli azok aránya, akik ritkábban, időszakos jelleggel veszik igénybe szolgáltatá­saikat.

A szakembertől megtudtuk, hogy augusztus 1-je óta a Budapest Bankkal kötött stratégiai együttműködés keretében

10 zálogfiókban az ügyfelek már személyi kölcsönt, babaváró hitelt, valamint hitelkártyát is igényelhetnek,

és a cél, hogy a jövő év folyamán a szolgáltatások körét jelzálog alapú hitelekkel bővítsék.

Haladnak a korral, hamarosan jön az applikáció

Jelenleg is zajlik az ügyfelek gyorsabb és jobb minőségű kiszolgálását biztosító új zálogszoftver bevezetése. A következő lépés pedig egy olyan applikáció fejlesztése, amely lehetővé teszi majd, hogy az ügyfelek az alkalmazáson keresztül tudják rendezni a tartozásaikat, vagy ha a fedezetigény megengedi, további hitelt is igényelhetnek majd, anélkül, hogy személyesen meg kellene jelenniük bármelyik zálogfiókban. A cél a gyors és kényelmes ügyintézés és a környezettudatos, papírmentes működés elérése.

Új típusú zálogtárgyak

Jelenleg a zálogba vett tárgyak 95 százalékát az aranyfedezet adja, ezek elsősorban aranyékszerek, de szeretnék növelni a nem aranyfedezetű zálogtárgyak arányát a fiókokban, legyenek azok műtárgyak, akár nagyobb értékű festmények, karórák vagy olyan régiségek, amelyek fedezetként elfogadhatók.  

"Gyakori, hogy ha az ügyfelek hosszabb-rövidebb időre elutaznak, beadják a zálogba az értékeiket. Nem a záloghitel az elsődleges cél, hanem a megőrzés, hogy biztonságban tudhassák a számukra fontos tárgyakat, és miután hazaérnek, ki is váltják ezeket. Ezt felismerve indítottuk el a széfszolgáltatásunkat is” – mondta Dandé Imre, hozzátéve, jelenleg egy exkluzív budapesti fiókban érhető el ez a szolgáltatás.  

A zálogüzletágának igazgatója kitért arra is, hogy míg korábban jellemzően a kisebb, eldugottabb fiókokat keresték az emberek, ez változóban van: a szolgáltatások bővítése mellett a régebbi fiókokban is új, banki színvonalú ügyféltereket alakítanak ki, új, központi elhelyezkedésű, modern fiókokat nyitnak, hogy az ügyfélélménnyel együtt növelni tudják a zálogfiókok ügyfeleinek számát is.

A cikk megjelenését a BÁV Zálog támogatta.

Kiszámoló

Ez történt a héten 06.23

A magas kamatok dacára az Egyesült Államokban 5,8%-kal 419 ezer dollárra nőtt a használt ingatlanok eladási átlagára, új csúcsot állítva be májusban. Nemcsak a magasabb kamatok okoznak fejfá

Holdblog

Megválnak az Nvidiától a fedezeti alapok

Még mindig a legtrendibb papír az Nvidia, de az adatok szerint a hedge fundok inkább csökkentik részesedésüket a vállalatban. Az ábra azt mutatja, hogy mely... The post Megválnak az Nvidiától a

Holdblog

A nagyok raliznak, a többiek túlélnek

Az Egyesült Államok a részvénypiac királya, az eddigi kihívó, Kína egyre jobban távolodik az előzés lehetőségétől. A világ legnépesebb országa, India viszont nagyon komoly vállalatokat..

KonyhaKontrolling

Befektetési hírek: új MÁP+, LY

Így nyár elején sokfelé kell szaladnunk, ezért most csak két rövid hírről szeretnék beszámolni. Mivel alapvetően nem vagyok híroldal, ezért nem szoktam ezekkel foglalkozni, de az új MÁP+-r

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Talicskával hordják a pénzt a magyarok bankszámláiról, mi folyik itt?

Könyvelő

Könyvelő
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Private Health Forum 2024
2024. szeptember 26.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
transport