Tényleg túl hosszú az élelmiszer útja? Kiderült, ki mennyit kaszál a magyarok pénzén
Podcast

Tényleg túl hosszú az élelmiszer útja? Kiderült, ki mennyit kaszál a magyarok pénzén

agrarszektor.hu
Az élelmiszerek árát jelentősen befolyásolja az, hogy az adott termék hány szereplőn megy keresztül, mire a termőföldtől ténylegesen eljut a fogyasztóig. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy ha sikerülne lerövidíteni a meglévő ellátási láncokat, azzal egyrészt csökkenhetne az élelmiszerek ára, másrészt pedig a termelés ökológiai lábnyoma is alacsonyabb lehetne. De vajon mennyire működik ez az elképzelés a gyakorlatban? Erről beszélgettünk az Alapvetés podcast műsorában Éder Tamással, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnökével.
Valamennyi „forró” agrártémával foglalkozik a Portfolio Csoport háromnapos Agrárszektor Konferenciája december 2-3-4-én Siófokon. Jelentkezz te is az év kihagyhatatlan agrárszakmai csúcsrendezvényére!

Ma már ott tartunk, hogy a fejlett társadalomban az emberek 96-98 százaléka semmilyen közvetlen kapcsolatban nincs sem a mezőgazdasági termeléssel, sem az élelmiszertermeléssel

– hangsúlyozta az Agrárszektor Alapvetés podcast műsorában Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének elnöke. Ebből pedig az is következik, hogy az élelmiszerellátás biztosításához ki kellett építeni egy olyan ellátási láncot, amelyben a termelők, feldolgozók, logisztikai szereplők és disztribúciós pontok, hálózatok munkája révén a termékek biztonságosan, időben és megfelelő minőségben eljuthatnak a fogyasztóig.

KÖVESS MINKET

Ez látszólag egy rendkívül bonyolult, nagy tervezést igénylő rendszer, amit mintha egy láthatatlan kéz rendezne. De onnantól kezdve, hogy a mezőgazdasági termelő elveti a gabonát, amiből lesz egy év múlva termény, ami elkerül a molnárhoz, ahonnan a liszt elkerül a pékhez, onnan pedig a péksütemény elindul az üzletekbe – ez egy sokszereplős, bonyolult és a piac által mégis nagyon szépen rendezett, optimált és működtetett lánc

– hangsúlyozta Éder Tamás. De vajon lehetne-e olcsóbb az élelmiszer, ha kevesebb szereplővel működnének ezek a rendszerek? Vannak-e egyáltalán a termékpályán kevésbé fajsúlyos szereplők, amelyeket ki lehetne hagyni? És hol lehet ebben a rendszerben a helye a kistermelőknek és a kézműves élelmiszerkészítőknek? Ezekről a kérdésekről is szó esik az Agrárszektor Alapvetés podcastjának legújabb műsorában.

A címlapkép illusztráció. Címlapkép forrása: Getty Images

További epizódok
Portfolio Budapest Economic Forum 2025

Portfolio Budapest Economic Forum 2025

2025. október 7.

Otthonteremtés 2025-2026-ban

2025. október 7.

Portfolio Energy Investment Forum 2025

2025. október 8.

BÉKÉSCSABA - Finanszírozás a gyakorlatban

2025. október 8.

Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!