megbillent-a-balaton-vizallas-hatalmas-szellokesek
Gazdaság

Megbillent a Balaton a hatalmas széllökések miatt

Portfolio
Viharos az időjárás a Dunántúlon a közelgő hidegfront miatt, így a 70-80 km/h-t meghaladó, néhol 90 km/h-s széllökések miatt több mint 70 centis volt a vízszintkülönbség a háborgó Balatonnál.

Míg reggel 7 óra 15 perckor még 62 centiméteres volt a vízállás Keszthelynél a vízügyi mérések szerint, ez kora délutánra 47 centiméterre csökkent – számolt be az idokep.hu.

Balatonaligánál ugyanebben az időszakban 99 centiméterről 116 centiméterre változott a vízállás. Ez az emelkedés a balantonfűzfői mérőponton is egyértelműen megfigyelhető volt, háromnegyed 8 és 12 között, tehát alig több mint 4 óra leforgása alatt 20 centimétert emelkedett a vízszint, 11 óra 45 perckor 123 centiméter volt a vízállás.

Ez azt jelenti, hogy Keszthely és Balatonfűzfő vízállása között 76 centi volt a különbség ugyanabban az időpontban. Ez jelentős különbség, de még így sem közelíti az eddigi legnagyobb, 101 centiméteres kilengést.

A tavalyi, szintén nagymértékű kilengés okán Juhász Árpád geológus magyarázta el a jelenség miértjét. A Balatonnál a jellemző szélirány a nyugati és a Bakony felől érkező északnyugati, ilyenkor hirtelen veszélyes vihar jön létre és megjelennek a déli parton az ingatlanokat veszélyeztető nagy hullámok.

Délnyugati szélirány sokkal ritkábban fordul elő, ilyen esetben tapasztalható a Balaton két széle közötti kilengés a víztükrön, aminek hatására Balatonkenese térségében magasabb a vízállás, mint Keszthelynél.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Varga György

capitolium usa
tálib fegyveresek

Holdblog Fejlődő országok

Az amerikai részvénypiac meneteléséről naponta értesülhet az olvasó, ha máshogy nem is, de egyedi részvénysztorik...

Tematikus PR cikk
Ingyenes online előadás
Könnyebb, mint gondolnád.
Online előadás
Hosszú távú befektetési módszerek, portfólióépítés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
tedrosz