Előfizetői tartalom

Kinek iPhone, kinek WC-papír nem fog jutni idén a karácsonyfa alá

Portfolio
Pár héttel ezelőtt sokkoló képeken láthattuk, hogy mekkora válságot tud okozni a sofőrhiány az Egyesült Királyságban. Korántsem elszigetelt problémáról van azonban szó, a globális ellátási lánc egyre érzékelhetőbb zavarai nem csak a szigetországban és a legszegényebb országokban fejtik ki hatásukat, például az Egyesült Államokban és Kínában is komoly gondok akadnak. Egyre többet lehet olvasni arról, hogy világszerte az emberek és a vállalkozások hiányt szenvednek különböző, eddig teljesen alapvetőnek gondolt termékekben és alapanyagokban, legyen itt szó például a kávéról, az autókról vagy akár a WC-papírról. A fennakadások többek között a koronavírus-járványra vezethetők vissza, de az energiaválságot és a termelés zavarait is meg kell említeni az okok között. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük, hogy a jelenlegi helyzetben melyik országban miből szenvedhetnek hiányt a fogyasztók.

Kína: szén és papír

Kínában mondhatni épp dúl a "tökéletes vihar" a kínálati nehézségek tekintetében - többek között

hiánycikk lehet már karácsonykor a papír, a különböző élelmiszerek, a textíliák és a gyerekjátékok, sőt a probléma az iPhone chipeket is érinti

- fogalmazott Michal Meidan, az Oxford Institute for Energy Studies munkatársa.

Miről szól még a cikk?

  • Milyen alapvető termékekben szenvednek hiányt az emberek világszerte?
  • Mi okozza a globális ellátási lánc megroppanását?
  • Mi várható a jövőben, túl vagyunk a nehezén?

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái