gulyasgergely
Gazdaság

Itt a döntés: Magyarország bevezeti a kötelező oltás lehetőségét!

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kiderült: a 4. hullám felfutása miatt Magyarországon kötelezővé teheti a munkáltató az oltást. Maszkviselési kötelezettség jön, és látogatási tilalom jön az egészségügyi intézményekben. A munkaadó szabadon dönthet a kötelező oltásról, ez az első és a második oltásra vonatozik. Fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azokat, akik nem oltatják be magukat. Ha 1 évig nem veszik fel az oltást, akkor meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. Mindenki azt a típusú oltást veheti majd fel, amelyiket szeretné. Csak akkor tudjuk a 4. hullámot mérsékelni, az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz - indokolta a kötelező oltás lehetőségének bevezetését.

Vége

A tájékoztató véget ért.

Tanárok oltása

Állami szektorban dolgoznak ők is, rájuk is az általános szabályokat szeretnénk bevezetni - válaszolta a tanárok kötelező oltásának felvetésére.

Hétvégi adatok

Nincs akadálya annak, hogy az adatszolgálatás változzon, ha a járvány felfut - mondta Gulyás a hétvégi adatok ömlesztett, hétfői közlésére vonatkozóan.

Növekedés

Veszélyezteti az idei gazdasági növekedést a járvány fellángolása, de biztosak lehetünk abban, hogy az 5,5%-ot meghaladja, és abban is, hogy a rendszerváltás óta egyszer sem látott növekedésre leszünk képesek. A növekedés mértéke attól is függ, hogy miként tudunk megküzdeni a 4. hullámmal - mondta Gulyás. Hangsúlyozta: a már megígért juttatásokat semmi sem veszélyezteti, az 5,5%-os növekedést mindenképp el fogjuk érni.

Budapest

Budapesten volt mindig a legmagasabb az átoltottság, most a 80%-ot közelíti - mondta Gulyás. Az ország többi területén alacsonyabb.

Szó volt a teljes kötelezővé tételről is

Általánosságban nem akartunk elrendelni kötelező oltást mindenki számára. Több érv szól amellett, hogy ez a döntés is alkotmányos lenne, de ezt nem hoztuk meg - mondta Gulyás. A konkrét esetben, a munkavállalóknál van egy szükségszerűség, és ez az, hogy ha valaki a munkahelyi kollektíva része, akkor az ő oltottsága az egész közösségre hatással van.

Állami oltakozás

Az állami alkalmazottak esetében kötelező lehet az oltás a fő szabály szerint, de a részletszabályok még kialakításra kell, hogy kerüljenek.

Azt szeretnénk, ha mindenki beoltatná magát, akit erre kérünk - válaszolta arra, hogy mit tesznek akkor, ha sokan nem akarják felvenni majd az oltást.

Energiaellátás

77%-os a gáztározók telítettsége, ami európai összevetésben magas, nem fenyeget semmilyen ellátásbiztonsági kérdés. Ha mégis felmerülne bármilyen probléma, akkor hónapokon át, akár egész télen tudjuk biztosítani az energiaellátást - mondta Gulyás.

Reptér

Egy új terminál megépítése elkerülhetetlen, és az is, hogy vasúttal is el lehessen érni a repteret - mondta Gulyás az állami felvásárlás kapcsán. Még nincs döntés arról, hogy meddig építenek vasutat a reptér felé.

Utazás

A fogadó ország dönti el, hogy elfogadja-e az egy oltást, vagy kettőt kér - mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy milyen utazási szabály vonatkozik azokra, akik két keleti és egy nyugati vakcinát kaptak.

Van, ahol egy oltást is elfogadnak, de az a biztos, ha valakinek két oltása van olyan vakcinával, amelyiket a fogadó ország előír - tette hozzá.

Lezárás

Az országot semmilyen körülmények között sem akarjuk lezárni - mondta a korlátozásokkal kapcsolatos kérdésekre. De Gulyás szerint más intézkedések jöhetnek.

Védettségi

Nem zárom ki, hogy hetek múlva indokolt lesz a védettségi igazolvány használata bizonyos helyeken - mondta Gulyás. Most az "Operatív Törzs azokat a javaslatokat tette, amiket bevezettünk", de szerinte eljöhet a védettségi igazolvány visszavezetése, ha a járványhelyzet indokolttá teszi.

Szputnyik-Janssen

A döntést az orvossal egyeztetve kell meghozni a 3. oltásról. Mindenkit biztatok, hogy aki Szputnyikot kapott, kérjen Janssen oltást - mondta Gulyás, aki három adenovírusos vakcinát kapott a magyar ajánlás ellenére. (Szputnyik után mRNS az ajánlás - a szerk.) Gulyás azzal érvelt, hogy ez csak egy ajánlás, szerinte az orvosok nem ellenzik az ő oltási stratégiáját.

Minimálbér

Most 1 éves megállapodásra van esély - válaszolta arra a kérdésre, hogy lehet-e hosszabb távú, több éves bérmegállapodást kötni a minimálbérről.

Hozzátette, a közfoglalkoztatottak bére a minimálbér 50%-a lesz, ahogy eddig is.

Műtétek

Egyelőre nincs szükség műtétek elhalasztására és kórházi helyek felszabadítására a Covidos esetek növekedése miatt - válaszolta Gulyás, aki szerint bőségesen állnak rendelkezésre ágyak.

Oltottak kórházi kezelése

Nincs adatunk arra vonatkozóan, hogy a kórházban kezeltek közül mennyien oltottak - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kórházban mekkora az oltottak aránya.

Védettségi

Egyelőre ezeket az intézkedéseket hoztuk, de a járványhelyzetre tekintetettek, a várható előrejelzések alapján vizsgáljuk, hogy milyen döntések szükségesek - válaszolta arra a kérdésre, hogy visszavezetik-e a védettségi igazolványt.

Iparűzési adó

Felmerült a helyi iparűzési adó csökkentése 2022-re is. Valószínűnek tartom, hogy ez megvalósul, de ebben az esetben a kompenzáció is életbe lép, ami idén is - mondta Gulyás.

Benzinár

Folyamatosan vizsgáljuk, hogy a magyar gazdaságnak és a magyar háztartásoknak milyen terhet jelent a magas benzinár, és azt is, hogy az EU-s keretek között milyen lehetőségeink vannak a benzinár mérséklésére - mondta arra a kérdésre, hogy tesznek-e lépéseket az 500 forint fölé dráguló benzinár miatt. Keressük a lehetőségeket, amelyek akár nagyobb mértékű csökkentést is lehetővé tesznek. Utalt arra, hogy a jövedéki adó csökkenésén és a befagyasztáson kell gondolkodni.

Nincsenek szigorú korlátozások

Most velünk van a vírus ellenszere. Egy éve nem volt oltás, amikor november 11-én szigorú korlátozásokat hoztunk. Most rendelkezésre áll az oltás - indokolta Gulyás, hogy idén miért nincsenek olyan korlátozások (kijárási tilalom, zárások), mint tavaly. Hozzátette: ha még 1,5 millió ember beoltatta volna magát, akkor olyan jó lenne a helyzet, mint Nyugat-Európában. Az oltás a leghatékonyabb ellenszere a vírusnak - fejtegette Gulyás, hogy miért ebbe az irányba mozdult a kormány.

Kötelező oltás

  • A munkaadó szabadon dönthet a kötelező oltásról - válaszolta egy pontosító kérdésre. Ez az első és a második oltásra vonatozik.
  • Felmentést kérhetnek az oltás alól, akiknek orvosi igazolás áll rendelkezésükre, hogy nem kaphatnak.
  • Fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azokat, akik nem oltatják be magukat. Ha 1 évig nem veszik fel az oltást, akkor meg lehet szüntetni a munkaviszonyt - fogalmazott.
  • Az első oltást december 15-éig kell felvenni a munkavállalóknak, ahol ezt elrendelik.
  • Mindenki azt a típusú oltást veheti majd fel, amelyiket szeretné.
  • A rendelet hamarosan, napokon belül megjelenik.
  • Csak akkor tudjuk a 4. hullámot mérsékelni, az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz - indokolta a kötelező oltás lehetőségének bevezetését a munkahelyeken.

Alkotmányellenes lehet kötelező oltás?

Semmit nem tehetünk, mert a döntéseket tiszteletben kell tartani - mondta arra a kérdésre, hogy mit tesznek akkor, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezi a kötelező oltást. Később hozzátette, még egy elvi lehetőség van, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezné a kötelező oltást, ez pedig "az alkotmánymódosítás". Őszintén bízom abban, hogy a meghozott döntésünket az Alkotmánybíróság nem fogja alkotmányellenesnek tartani, mert megfelel az európai gyakorlatoknak is - tette hozzá.

EU-források

Az Európai Unióval tartó helyreállítási vita kapcsán közölte: a megállapodáshoz két fél kell. A megállapodás előbb-utóbb létrejön, annak különösebb jelentősége nincs, hogy mikor, mert előfinanszírozza a magyar kormány ezeket a forrásokat. Az, hogy mikor érkeznek meg ezek a források, csak egy elszámolási kérdés.

Oltóanyaggyár

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte, a cél az, hogy legyen magyar vakcina. A debreceni magyar oltóanyaggyár 2022 végére készen kell, hogy álljon. Ha nem tudunk magyar vakcinát gyártani még, akkor licensz alapján fogjuk ezt megtenni.

Intézkedésekről döntöttünk: itt a kötelező oltás

A tegnapi kormányülésen elsőként a járványhelyzetet vitattuk meg - mondta Gulyás Gergely, aki ismertette az oltási és a fertőződési adatokat. Az előrejelzések sokfélék, de abban egységesek, hogy a 4. hullám során a fertőzések száma ugrásszerűen nőni fog, és a kórházak terhelése is emelkedik majd, de kevesebben kerülnek kórházba, mint korábban, és kevesebben is fognak meghalni várhatóan. A helyzet intézkedéseket indokol, a kormány intézkedésekről döntött:

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek jogot kapnak, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást.
  • A közösségi közlekedési eszközökön a maszkviselés kötelező.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalom jön, a szociális intézményekben erről a vezető dönthet.

Ez azt célozza, hogy növekedjen az átoltottság, mondta Gulyás. A magyar állam szintén munkáltató, ezért előírhatjuk az oltási kötelezettséget széles körben. Az önkormányzatoknál a polgármesterek dönthetnek a kötelező oltásról - fogalmazott.

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely

Az eseményen szóba kerülhetnek a legújabb kormánydöntések, illetve aktuális ügyek. Így például érdekes kérdés lesz, hogy a folyamatosan romló járványhelyzetben a kormány kitart-e amellett, hogy kizárólag a (szinte teljesen lefulladó) oltakozásra bízza a védekezést. Felmerülhet az energiaválság kezelése, például hogy milyen helyzetben vannak a földgázhoz és áramhoz piaci áron hozzájutó gazdasági szereplők, kell-e segítség ennek a szektornak. Ezen kívül a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos friss fejleményeket, illetve az uniós támogatások folyósításának esélyeit is érintheti Gulyás Gergely.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Japán Jaszukuni-szentély Pearl Harbor
Macron Orbán
online hirdetés online hirdetési piac bevétel
lakhatás Varsó panel szegénység
wall street
automatizáció robot autóipar technológia
Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Mik a fontos szintek, formációk, indikátorok, amelyek befolyásolják az árfolyamot?
koronavirus