gulyasgergely
Gazdaság

Itt a döntés: Magyarország bevezeti a kötelező oltás lehetőségét!

Portfolio
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő sajtótájékoztatóján kiderült: a 4. hullám felfutása miatt Magyarországon kötelezővé teheti a munkáltató az oltást. Maszkviselési kötelezettség jön, és látogatási tilalom jön az egészségügyi intézményekben. A munkaadó szabadon dönthet a kötelező oltásról, ez az első és a második oltásra vonatozik. Fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azokat, akik nem oltatják be magukat. Ha 1 évig nem veszik fel az oltást, akkor meg lehet szüntetni a munkaviszonyt. Mindenki azt a típusú oltást veheti majd fel, amelyiket szeretné. Csak akkor tudjuk a 4. hullámot mérsékelni, az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz - indokolta a kötelező oltás lehetőségének bevezetését.

Vége

A tájékoztató véget ért.

Tanárok oltása

Állami szektorban dolgoznak ők is, rájuk is az általános szabályokat szeretnénk bevezetni - válaszolta a tanárok kötelező oltásának felvetésére.

Hétvégi adatok

Nincs akadálya annak, hogy az adatszolgálatás változzon, ha a járvány felfut - mondta Gulyás a hétvégi adatok ömlesztett, hétfői közlésére vonatkozóan.

Növekedés

Veszélyezteti az idei gazdasági növekedést a járvány fellángolása, de biztosak lehetünk abban, hogy az 5,5%-ot meghaladja, és abban is, hogy a rendszerváltás óta egyszer sem látott növekedésre leszünk képesek. A növekedés mértéke attól is függ, hogy miként tudunk megküzdeni a 4. hullámmal - mondta Gulyás. Hangsúlyozta: a már megígért juttatásokat semmi sem veszélyezteti, az 5,5%-os növekedést mindenképp el fogjuk érni.

Budapest

Budapesten volt mindig a legmagasabb az átoltottság, most a 80%-ot közelíti - mondta Gulyás. Az ország többi területén alacsonyabb.

Szó volt a teljes kötelezővé tételről is

Általánosságban nem akartunk elrendelni kötelező oltást mindenki számára. Több érv szól amellett, hogy ez a döntés is alkotmányos lenne, de ezt nem hoztuk meg - mondta Gulyás. A konkrét esetben, a munkavállalóknál van egy szükségszerűség, és ez az, hogy ha valaki a munkahelyi kollektíva része, akkor az ő oltottsága az egész közösségre hatással van.

Állami oltakozás

Az állami alkalmazottak esetében kötelező lehet az oltás a fő szabály szerint, de a részletszabályok még kialakításra kell, hogy kerüljenek.

Azt szeretnénk, ha mindenki beoltatná magát, akit erre kérünk - válaszolta arra, hogy mit tesznek akkor, ha sokan nem akarják felvenni majd az oltást.

Energiaellátás

77%-os a gáztározók telítettsége, ami európai összevetésben magas, nem fenyeget semmilyen ellátásbiztonsági kérdés. Ha mégis felmerülne bármilyen probléma, akkor hónapokon át, akár egész télen tudjuk biztosítani az energiaellátást - mondta Gulyás.

Reptér

Egy új terminál megépítése elkerülhetetlen, és az is, hogy vasúttal is el lehessen érni a repteret - mondta Gulyás az állami felvásárlás kapcsán. Még nincs döntés arról, hogy meddig építenek vasutat a reptér felé.

Utazás

A fogadó ország dönti el, hogy elfogadja-e az egy oltást, vagy kettőt kér - mondta Gulyás arra a kérdésre, hogy milyen utazási szabály vonatkozik azokra, akik két keleti és egy nyugati vakcinát kaptak.

Van, ahol egy oltást is elfogadnak, de az a biztos, ha valakinek két oltása van olyan vakcinával, amelyiket a fogadó ország előír - tette hozzá.

Lezárás

Az országot semmilyen körülmények között sem akarjuk lezárni - mondta a korlátozásokkal kapcsolatos kérdésekre. De Gulyás szerint más intézkedések jöhetnek.

Védettségi

Nem zárom ki, hogy hetek múlva indokolt lesz a védettségi igazolvány használata bizonyos helyeken - mondta Gulyás. Most az "Operatív Törzs azokat a javaslatokat tette, amiket bevezettünk", de szerinte eljöhet a védettségi igazolvány visszavezetése, ha a járványhelyzet indokolttá teszi.

Szputnyik-Janssen

A döntést az orvossal egyeztetve kell meghozni a 3. oltásról. Mindenkit biztatok, hogy aki Szputnyikot kapott, kérjen Janssen oltást - mondta Gulyás, aki három adenovírusos vakcinát kapott a magyar ajánlás ellenére. (Szputnyik után mRNS az ajánlás - a szerk.) Gulyás azzal érvelt, hogy ez csak egy ajánlás, szerinte az orvosok nem ellenzik az ő oltási stratégiáját.

Minimálbér

Most 1 éves megállapodásra van esély - válaszolta arra a kérdésre, hogy lehet-e hosszabb távú, több éves bérmegállapodást kötni a minimálbérről.

Hozzátette, a közfoglalkoztatottak bére a minimálbér 50%-a lesz, ahogy eddig is.

Műtétek

Egyelőre nincs szükség műtétek elhalasztására és kórházi helyek felszabadítására a Covidos esetek növekedése miatt - válaszolta Gulyás, aki szerint bőségesen állnak rendelkezésre ágyak.

Oltottak kórházi kezelése

Nincs adatunk arra vonatkozóan, hogy a kórházban kezeltek közül mennyien oltottak - válaszolta Gulyás arra a kérdésre, hogy a kórházban mekkora az oltottak aránya.

Védettségi

Egyelőre ezeket az intézkedéseket hoztuk, de a járványhelyzetre tekintetettek, a várható előrejelzések alapján vizsgáljuk, hogy milyen döntések szükségesek - válaszolta arra a kérdésre, hogy visszavezetik-e a védettségi igazolványt.

Iparűzési adó

Felmerült a helyi iparűzési adó csökkentése 2022-re is. Valószínűnek tartom, hogy ez megvalósul, de ebben az esetben a kompenzáció is életbe lép, ami idén is - mondta Gulyás.

Benzinár

Folyamatosan vizsgáljuk, hogy a magyar gazdaságnak és a magyar háztartásoknak milyen terhet jelent a magas benzinár, és azt is, hogy az EU-s keretek között milyen lehetőségeink vannak a benzinár mérséklésére - mondta arra a kérdésre, hogy tesznek-e lépéseket az 500 forint fölé dráguló benzinár miatt. Keressük a lehetőségeket, amelyek akár nagyobb mértékű csökkentést is lehetővé tesznek. Utalt arra, hogy a jövedéki adó csökkenésén és a befagyasztáson kell gondolkodni.

Nincsenek szigorú korlátozások

Most velünk van a vírus ellenszere. Egy éve nem volt oltás, amikor november 11-én szigorú korlátozásokat hoztunk. Most rendelkezésre áll az oltás - indokolta Gulyás, hogy idén miért nincsenek olyan korlátozások (kijárási tilalom, zárások), mint tavaly. Hozzátette: ha még 1,5 millió ember beoltatta volna magát, akkor olyan jó lenne a helyzet, mint Nyugat-Európában. Az oltás a leghatékonyabb ellenszere a vírusnak - fejtegette Gulyás, hogy miért ebbe az irányba mozdult a kormány.

Kötelező oltás

  • A munkaadó szabadon dönthet a kötelező oltásról - válaszolta egy pontosító kérdésre. Ez az első és a második oltásra vonatozik.
  • Felmentést kérhetnek az oltás alól, akiknek orvosi igazolás áll rendelkezésükre, hogy nem kaphatnak.
  • Fizetés nélküli szabadságra lehet küldeni azokat, akik nem oltatják be magukat. Ha 1 évig nem veszik fel az oltást, akkor meg lehet szüntetni a munkaviszonyt - fogalmazott.
  • Az első oltást december 15-éig kell felvenni a munkavállalóknak, ahol ezt elrendelik.
  • Mindenki azt a típusú oltást veheti majd fel, amelyiket szeretné.
  • A rendelet hamarosan, napokon belül megjelenik.
  • Csak akkor tudjuk a 4. hullámot mérsékelni, az újabb hullámokat elkerülni, ha az oltottság magasabb lesz - indokolta a kötelező oltás lehetőségének bevezetését a munkahelyeken.

Alkotmányellenes lehet kötelező oltás?

Semmit nem tehetünk, mert a döntéseket tiszteletben kell tartani - mondta arra a kérdésre, hogy mit tesznek akkor, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezi a kötelező oltást. Később hozzátette, még egy elvi lehetőség van, ha az Alkotmánybíróság nem engedélyezné a kötelező oltást, ez pedig "az alkotmánymódosítás". Őszintén bízom abban, hogy a meghozott döntésünket az Alkotmánybíróság nem fogja alkotmányellenesnek tartani, mert megfelel az európai gyakorlatoknak is - tette hozzá.

EU-források

Az Európai Unióval tartó helyreállítási vita kapcsán közölte: a megállapodáshoz két fél kell. A megállapodás előbb-utóbb létrejön, annak különösebb jelentősége nincs, hogy mikor, mert előfinanszírozza a magyar kormány ezeket a forrásokat. Az, hogy mikor érkeznek meg ezek a források, csak egy elszámolási kérdés.

Oltóanyaggyár

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva közölte, a cél az, hogy legyen magyar vakcina. A debreceni magyar oltóanyaggyár 2022 végére készen kell, hogy álljon. Ha nem tudunk magyar vakcinát gyártani még, akkor licensz alapján fogjuk ezt megtenni.

Intézkedésekről döntöttünk: itt a kötelező oltás

A tegnapi kormányülésen elsőként a járványhelyzetet vitattuk meg - mondta Gulyás Gergely, aki ismertette az oltási és a fertőződési adatokat. Az előrejelzések sokfélék, de abban egységesek, hogy a 4. hullám során a fertőzések száma ugrásszerűen nőni fog, és a kórházak terhelése is emelkedik majd, de kevesebben kerülnek kórházba, mint korábban, és kevesebben is fognak meghalni várhatóan. A helyzet intézkedéseket indokol, a kormány intézkedésekről döntött:

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára a cégek jogot kapnak, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást.
  • A közösségi közlekedési eszközökön a maszkviselés kötelező.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalom jön, a szociális intézményekben erről a vezető dönthet.

Ez azt célozza, hogy növekedjen az átoltottság, mondta Gulyás. A magyar állam szintén munkáltató, ezért előírhatjuk az oltási kötelezettséget széles körben. Az önkormányzatoknál a polgármesterek dönthetnek a kötelező oltásról - fogalmazott.

Hamarosan megszólal Gulyás Gergely

Az eseményen szóba kerülhetnek a legújabb kormánydöntések, illetve aktuális ügyek. Így például érdekes kérdés lesz, hogy a folyamatosan romló járványhelyzetben a kormány kitart-e amellett, hogy kizárólag a (szinte teljesen lefulladó) oltakozásra bízza a védekezést. Felmerülhet az energiaválság kezelése, például hogy milyen helyzetben vannak a földgázhoz és áramhoz piaci áron hozzájutó gazdasági szereplők, kell-e segítség ennek a szektornak. Ezen kívül a paksi atomerőmű építésével kapcsolatos friss fejleményeket, illetve az uniós támogatások folyósításának esélyeit is érintheti Gulyás Gergely.

Címlapkép: MTI/Soós Lajos

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem