oltás
Gazdaság

Itt a kötelező oltás Magyarországon, de még keményebb intézkedéseket kér Parragh László

Hornyák József
Parragh László örül a kormány döntésének, miszerint a cégek kötelezővé tehetik az oltást, de szerinte itt nem állhatunk meg. Az MKIK elnöke még súlyosabb restrikciókat kér az oltatlanokra, mert szerinte csak úgy vészelhetjük át a koronavírus-hullámokat, ha mindenki felveszi az oltást. Ez az érdeke az embereknek, a cégeknek, a gazdaságnak.

Örülök neki, hogy a kormányzat bevezette a kötelező oltás lehetőségét, amit a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) már korábban is javasolt, de nem állhatunk meg ezen a ponton

– mondta a Portfolio-nak Parragh László, kamarai elnök. Szerinte lehet hatása a most bevezetett lehetőségnek, de a vállalatok egy része már ilyen-olyan módszerekkel végső soron kötelezővé tette az oltást.

Parragh László volt az első, aki kiállt amellett, hogy valamilyen módon kötelezővé kell tenni a koronavírus elleni oltást Magyarországon. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón jelentette be, hogy a cégeknek mostantól lehetőségük lesz megkövetelni az oltás felvételét. Aki nem oltatja be magát, azt fizetés nélküli szabadságra küldhetik, egy év elteltével pedig elbocsájthatják.

Parragh László a Portfolio-nak most azt mondta, hogy

mindenki számára kötelezővé kell tenni az oltás felvételét, kivéve azoknak, akik egészségügyi okokból nem vehetik fel.

„A demokrácia a többség uralma a kisebbség felett. Minél többen oltatják be magukat, annál nagyobb lesz a szabadságunk. A vírusnak pedig csak úgy lehet vége, ha mindenkit beoltunk” – mondta Parragh László.

A nemzetközi tapasztalat az, hogy a 60%-os átoltottság, ami ma Magyarországon van, még nem elég a járvány leküzdéséhez. Bár a régiós országokhoz képeset magasabb, ettől még a vírus gyorsan tud terjedni. Szakértők szerint 80-90%-os áltoltottságnál szorulna vissza a járvány.

Az elmúlt egy-két héten ráadásul jelentős mértékben romlott a koronavírus-helyet Magyarországon. Ennek legfőbb bizonyítéka, hogy a korábbiaknál gyorsabban nő a napi új koronavírusos esetek száma. A romló tendenciát alátámasztják a szennyvízadatok is, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ugyanis a koronavírus-koncentráció növekedését méri. Az NNK úgy fogalmaz, hogy az elmúlt hetek lassú növekedése után „markánsan” nő a szennyvíz koronavírus-koncentrációja. A Portfolio tegnap bemutatta, hogy az elmúlt egy-két hétben a gyors terjedést felváltotta az extrém gyors terjedés.

Senki sem élhet vissza azzal, hogy ilyen súlyos járványhelyzetben nem oltatja be magát

– hangsúlyozta Parragh, aki szerint a gazdaság szempontjából kulcskérdés, hogy le tudjuk-e gyűrni a 4. hullámot. Erre pedig nincs más megoldás, mint a kötelező oltás.

Tovább kell mennünk ezen az úton. Meg kell fontolni, hogy aki nem oltatja be magát, és megfertőződik a koronavírussal, annak támogatjuk-e a Covid19-cel kapcsolatos ingyenes kórházi kezelését

- vetette fel következő javaslatát. Azzal érvelt, hogy a kormány mindenkinek felajánlja az ingyenes oltást, bármikor beoltják azokat, akik még nem vették fel a vakcinát, így immár csak a saját felelőssége annak, aki megtagadja ezt.

Ma két út van a világon az emberek számára. Az egyik, hogy beoltatják magukat, és így szereznek védettséget, a másik, hogy átesnek a fertőzésen, megterhelve az egészségügyi rendszert, veszélyeztetve a saját és mások életét.

Az ő kezelésük rengeteg pénzbe kerül, vagyis ha valaki megfertőződik oltatlanként, és kórházba kerül, akkor fizesse maga a kezelését

– mondta Parragh László.

Láthatjuk, hogy a szomszédos országok már elestek, és a nemzetközi beágyazottság, a magas tranzitforgalom miatt Magyarországon is tovább fog romlani a járványhelyzet - vetítette előre a kamarai elnök. Parragh László úgy összegzett, hogy "csak úgy védhetjük meg az országot, az embereket, ha mindenkit beoltunk".

Címlapkép: Oltáshoz készítik elő a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot, a Comirnaty-vakcinát a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban kialakított oltóponton Miskolcon 2021. október 25-én. MTI/Vajda János

Amerika Kína sakk stockfotó
karácsony utca boltok tömeg
koronavirus vakcina
egyiptom tengerpart nyralas

Kiszámoló Újabb kamatemelés

Ma a jegybank szerencsére újra kamatot emelt, az elmúlt másfél hétben most harmadjára. Ennek oka a borzasztóan gyenge...

Tematikus PR cikk
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
Online előadás
Telepítés, testreszabás, megbízások, beállítások.
Ingyenes online előadás
Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Budapesti Metropolitan Egyetem