Előfizetői tartalom

Most borul fel a magyar gazdaság külső egyensúlya - visszatért az ikerderficit

Hosszú évek után először borulhat fel a magyar gazdaság külső egyensúlya. A nemzetközi hatások és a koronavírus válság hazai következményei mellett a gazdaságpolitika is aktívan tesz azért, hogy a romló tendencia erősödjön. Jövőre vaskos folyó fizetési mérleg hiány keletkezhet, de várhatóan már az idén sem látunk többletet. Visszatért az ikerdeficit Magyarországra, vagyis amikor a gazdaság külső egyensúlyromlásáért elsősorban az állami túlköltekezés felel.

A nagy pénzügyi válság óta a magyar gazdaság külső egyensúlyával soha nem volt igazán gond. A Lehman-csőddel a hitelcsapok elzárultak, az ország külső finanszírozása igénye egy pillanat alatt eltűnt, elindult az adósságleépítés, és vele a kényszerű kiigazodás. A sokkszerű váltás tulajdonképpen néhány hét alatt lezajlott, aminek következtében az összes fontos külső...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés