Előfizetői tartalom

Van néhány reménysugár, de nagyon megnőtt Magyarországon a gyermektelenek aránya (Interjú)

Miközben Magyarországon a termékenységi ráta évekig tartó stagnálása után 2020-ban emelkedett az arányszám, addig a nemzetközi trendekben érdekes és meglepő változások tapasztalhatók - értékelte a legutóbbi termékenységi folyamatokat a Portfolio-nak adott interjújában Spéder Zsolt. A KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója beszélt arról is, hogy van néhány olyan trend idehaza, ami arra utal, hogy az elmúlt néhány évtized negatív termékenységi trendje megállt. Ugyanakkor amellett sem lehet elmenni, hogy a következő két évtizedben folyamatosan csökkenni fog a szülőképes korban lévő nők száma. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a termékenységi szint növekedésének legnagyobb akadálya, hogy megnőtt a gyermektelenség. Ismertetése szerint jelenleg egy átmenetben vagyunk: a korai gyermekvállalási mintáról a késői gyermekvállalási minta irányába.

Melyek azok a legfontosabb termékenységi trendek, amelyek meghatározták az elmúlt néhány évet Magyarországot? Induljunk ki a gyermekvállalási hajlandóság legfontosabb demográfiai mutatójából, a teljes termékenységi arányszámból. Ez az az arányszám, ami azt mutatja meg, hogy ha minden változatlan maradna, akkor élete folyamán átlagosan hány gyermeke születne egy nőnek....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés