Előfizetői tartalom

A világon egyedülálló konstrukcióval készül a piacra egy új magyar gyógyszerjelölt

Minden idők legnagyobb gyógyszerfejlesztési és licensz szerződését kötötte meg a Motorpharma nevű magyarországi spinoff cég egy amerikai szakmai tőkebefektető céggel - értékelte a Portfolio-nak adott interjúban Málnási-Csizmadia András alapító a kutatócsapatával kifejlesztett - a krónikus izomgörcsre megoldást jelentő - molekula fejlődésének legújabb mérföldkövét. A világon emberek millióinak életét könnyítheti meg a már 40 országban nemzetközi szabadalmi bejelentéssel rendelkező hatóanyag, ha a piacra kerül, az addig vezető úton azonban vannak még fontos állomások. A nemzetközi porondon is elismert külföldi szakemberek által alapított amerikai Aditum Bioval most megkötött befektetői megállapodásnak köszönhetően biztosított a klinikai fázisok finanszírozása, általánosságban igaz az ugyanakkor - mint megtudtuk a kutatótól -, hogy a bukás bármikor benne lehet egy szerben, ha például a humán tesztelésben előjön mellékhatás. A szakemberrel beszéltünk a világot uraló biotechnológiai forradalomról, a gyógyszerfejlesztésben zajló gyökeres átalakulásokról, arról, hogy mikor lehet a gyógyszerjelöltből végül regisztrált készítmény és hogy milyen távlati tervei vannak a magyar vállalkozásnak.

Egy év telt el azóta, hogy a Cell nevű élettudományi lapban megjelent a tudományos közlés a forradalmi magyar gyógyszerjelöltről, amely a stroke és más idegrendszeri sérülések után gyakran fellépő tartós izomgörcsök kezelését célozza. Mi történt azóta a kutatócsapattal? Július 13-án megkötöttük a hazai akadémiai szféra eddigi legnagyobb gyógyszer szabadalom-hasznosítási...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés