Előfizetői tartalom

Elárulta a világhírű közgazdász, mi a koronavírus-járvány legnagyobb tanulsága az emberiség számára

Beke Károly
A világjárvány egyértelműen bebizonyította, hogy nincs meg a szükséges együttműködésre törekvés és nem igaz az a naiv érvelés, hogy ha mind egy csónakban evezünk, akkor a közösség összetart. Ez a járvány egyik nagy leckéje, amire az embereknek majd emlékezniük kell. – mondta a Portfoliónak Branko Milanovic világhírű közgazdász. Szerinte erre bizonyíték, hogy miközben a gazdag országokban gyakran már felesleg van a vakcinákból, inkább hagyják lejárni azok szavatosságát ahelyett, hogy odaadnák vagy eladnák azt a szegény országoknak. A City University of New York professzora szerint egyelőre nem a globális hiánygazdaság, hanem a sosem látott fiskális élénkítések okozzák az inflációt a világban, azt pedig még nem lehet megítélni, milyen hatással lesz a járvány az egyenlőtlenségre.

Portfolio: Az elmúlt években a koronavírus-válság teljesen új helyzetet teremtett a világgazdaságban. Közgazdászként mit gondol a jelenleg tapasztalható kínálati súrlódásokról, melyek nem voltak jellemzők az utóbbi évtizedekben? Branko Milanovic: Szerintem ezek a kínálati súrlódások eltörpülnek amellett, mekkora fennakadásokat okozott a koronavírus az emberek életmódjában...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái