forint200124
Gazdaság

Egyre erősebb harapófogóban az MNB – Mit léphet a jegybank a rekordgyenge forint láttán?

Beke Károly
Szinte biztosra lehet venni, hogy tovább emeli majd az irányadó egyhetes betéti kamatot az MNB csütörtökön, csak ennek mértéke a kérdés. A 370 körüli euróárfolyamot elnézve minden bizonnyal megállja helyét a múlt héten emlegetett „piaci feszültségek” kitétel, amihez a heti kamatmeghatározást kötötték. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az egyetlen kérdés az lehet, hogy a jelenlegi kamatfolyosón belül eleget tud-e szigorítani az MNB, vagy rendkívüli kamatdöntő ülést is össze kell hívni.

Heti kamatdöntésre állt át az MNB

A múlt hét kedden az MNB Monetáris Tanácsa 30 bázisponttal 2,1%-ra emelte az alapkamatot, illetve azzal egyidőben bejelentette, hogy ismét eltéríti az egyhetes betéti rátát attól. Így pedig nem az alapkamat, hanem a minden csütörtökön meghatározott betéti ráta lett az irányadó, már csütörtökön újabb 40 bázispontos emeléssel 2,5%-ra tornázták fel a kamatot.

Innen futottunk neki ennek a hétnek, majd hétfő reggel rögtön azzal kellett szembesülni, hogy új történelmi mélypontra esett a forint az euróval szemben, kedden pedig már 372-nél is járt a jegyzés. Szerdára érezhetően enyhült a nyomás a forinton, de így sem néz ki sokkal jobban az egy hét alatt látott közel egy százalékos esés, ami éles ellentmondásban van a jegybank inflációs céljával.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Monetáris Tanács erőteljes utalást tett arra, hogy a jövőben az egyhetes betéti kamattal az áru- és pénzpiaci feszültségekre szeretnének rugalmasabban reagálni. A jelenlegi forintárfolyam pedig klasszikusan ilyen rövidtávú feszültség lehet, vagy legalábbis a jegybank gondolhatja így.

A múlt heti kamatdöntés talán legnagyobb problémája az volt, hogy nem sikerült elhitetni a piaccal, hogy az egyhetes ráta irányadóvá tétele nem csak azt a célt szolgálja, hogy ezzel átmenetileg megússzák a nagyobb szigorítást és erősítsék a forintot.

Mit tehet most a jegybank?

Első lépésben tovább emelhetik az irányadó kamatot, bár láthattuk, hogy a múlt heti 70 bázispontos szigorítás sem tudta tartósan erősödésbe fordítani a magyar devizát. Ugyanezt látjuk a lengyel zloty esetében is, mely gyakorlatilag a forinttal párhuzamosan mozgott az elmúlt hetekben, pedig november elején Varsóban is 75 bázispontos kamatemelésről döntöttek.

Vagyis könnyen lehet, hogy a kamat nem minden, viszont addig kihúzhatná a magasabb irányadó rátával az MNB, amíg esetleg javul a nemzetközi hangulat és az is támogatja a forintot.

A múlt hét végén még azt gondoltam, hogy nem feltétlenül kell a jegybanknak heti szinten kamatot emelnie. Látva ugyanakkor a forint teljesítményét, nem biztos, hogy van más lehetősége az MNB-nek, mint az újabb kamatemelés – emelte ki kérdésünkre Virovácz Péter. Az ING Bank elemzője szerint egy 30 bázispontnál kisebb kamatemelés csak jelképesnek számítana.

Ennél nagyobbat viszont a jelenlegi kamatkörnyezetben nem igazán tud lépni anélkül, hogy ne korlátozná be magát az MNB a következő hetekre. A helyzet ugyanis az, hogy jelenleg egyre inkább közelít az effektív kamatráta a kamatfolyosó felső széléhez (3,05%). Ez pedig a jelenlegi monetáris politikai környezetben egy felső korlátot is szab a piaci kamatoknak.

Ebben a helyzetben tehát egy 30 bázispontnál nagyobb emelés a folyosó kiszélesítése nélkül aligha elképzelhető

- véli Virovácz.

A szakember szerint a fentiek miatt az sem feltétlenül elképzelhetetlen, hogy a jegybank egy rendkívüli kamatdöntő ülés keretében kiszélesíti a kamatfolyosót, az egynapos és egyhetes repo kamatlábat is jelentősen megemeli.

A múlt hét kamatemelésének sikertelenségét látva ugyanakkor az ING elemzője szerint az is lehet, hogy az MNB nem nyúl az egyhetes betéti kamathoz látva azt, hogy nem elsősorban az, hanem a nemzetközi hangulat mozgatja a forintot.

Most úgy látom, hogy sokkal inkább hasonlít a betéti kamat előrejelzése egy karneváli céllövöldés szerencsejátékhoz, mint egy tudományos tevékenységhez

- érzékeltette az elemző.

További kamatemelések kellenek az inflációs cél középtávon történő elérése érdekében, amit a forint árfolyamának erősítésével tud az MNB biztosítani – vélekedik Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Szerinte a múlt heti kamatemelés nem volt megfelelő mértékű.  Ő alapesetben most arra számít, hogy egy kisebb, 10 bázispontos szigorítás jön csütörtökön az egyhetes betéti tenderen.

Regős Gábor szerint is folytatódik a kamatemelés csütörtökön, további 30 bázispontos szigorítást vár. Szerinte a jelenlegi helyzetben sérülne az MNB hitelessége, ha nem lépne azok után, hogy a múlt héten bejelentette, hogy hetente dönt az irányadó kamatról. A Századvég Gazdaságkutató szakembere szerint valószínűleg nagyon szigorú monetáris politikát továbbra sem akar alkalmazni az MNB,

megpróbálják eltalálni azt a minimumot, ami még segít valamennyit az inflációs célhoz való közeledésben, illetve megakadályozza a forint gyengülését, azonban érdemben nem hátráltatja a gazdasági kilábalást.

Hozzáteszi, hogy a két kamatszint elválasztásának egyértelműen kommunikációs célja van: ne tűnjön olyan magasnak a kamatszint, mint amennyire magas, hiszen bár az egyhetes betét kamata az effektív kamat, ami szem előtt van és közismertebb, az mégis csak az alapkamat.

Meddig kell emelni a kamatot?

Virovácz Péter arra számít, hogy az év végéig még egy 30 bázispontos emelést hajt végre az MNB, így 3,1%-on zárhatja az évet az irányadó kamatunk. Majd innen 2022-ben további 90 bázispont emeléssel 4%-on tetőzhet a ráta.

Amennyiben az MNB kiszélesíti a kamatfolyosót, úgy elképzelhető, hogy az alapkamat a továbbiakban is csak lassabb tempóban emelkedik, mint az egyhetes betét kamata. Szerinte viszont ezt a monetáris politikát a végtelenségig nem lehet folytatni. Így sokkal valószínűbbnek tartja, hogy végül az alapkamat ismét 40 bázispontos távolságba kerül az egyhetes betéti kamathoz képest, amíg a jelenlegi monetáris politikai keretrendszer van érvényben.

Ugyanakkor az jól látható, hogy a piaci szereplőket rendkívüli mértékben összezavarja a monetáris politika összetettsége, így meglátásom szerint az MNB-nek hamarosan egy teljes és átfogó átalakítást kellene végrehajtania, hogy sokkal hatékonyabb lehessen a jegybanki kommunikáció

- mondja az ING szakembere. Szerinte ez az alapos felülvizsgálat akár már decemberben megtörténhet.

Török Zoltán szerint az év végére 3%-ig kúszhat fel az egyhetes betét kamata, majd 2022-ben még 60 bázispontos emelés jöhet az MNB-től. Ő úgy gondolja, hogy leghamarabb 2023-ban kerülhet majd újra egy szintre az alapkamat és az egyhetes betét, addig fennmaradhat a jelenlegi rendszer, melyben hetente dönt az irányadó kamatról a jegybank.

Van esély, hogy magára talál a forint?

Az elemzőktől azt is megkérdeztük, milyen euró-forint árfolyamra számítanak az év végén a jelenlegi helyzet függvényében. Virovácz Péter szerint egy jelentősebb decemberi monetáris politikai átalakítással és a novemberben bejelentett eszközök életben lépésével, valamint a szokásos év végi dollár gyengüléssel együtt

a forint visszatérhet akár 360 közelébe is.

Török Zoltán szerint a jegybank inflációs célját egy 350 körüli euróárfolyam szolgálná jelenleg, ettől azonban messze vagyunk. Viszont az év végéig a Raiffeisen Bank szakembere is forinterősödést vár, akár 360 alatti árfolyammal is zárhatjuk majd 2021-et.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A 3 százalékos cél eléréshez jelentős erősödésre lenne szükség, ám ennek bekövetkezése nem valószínű, ez reálgazdasági oldalról vállalhatatlan áldozattal járna. A cél elérésében szerepe van olyan áremelkedéseknek is (pl. energia, hiánytermékek), amire a jegybank nem tud érdemben hatni, ez indokolná a jelentősen erősebb árfolyam iránti igényt a cél eléréséhez – véli Regős Gábor, aki szerint 360-370 között zárhatja az évet a forint.

Címlapkép: Getty Images

oltás vakcina koronavírus
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
putyin, biden, oroszország, usa
Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
jarvany technologia mobiltelefon