Előfizetői tartalom

Átlag alatt termel az áramfogyasztási rekordok idején Paks

Miközben az energiaárak az egekben vannak, most már konstansan rekordközeli szinteken alakul a magyarországi áramfogyasztás, és több éves csúcsra emelkedett az ellátás importaránya is. A hazai erőművi termelést nem csak a napelemparkok borongós idő miatti gyengébb szereplése, de a Paksi Atomerőmű szokásosnál alacsonyabb kihasználtsága is visszafogja, így a megemelkedett felhasználást a behozatal mellett a gázerőművi kapacitás fokozott igénybe vétele fedezi. Az elmúlt évek rendszerterhelési rekord időszakait vizsgálva megállapítható, hogy az atomerőmű termelése ilyenkor ha nem is sokkal, de azért nem is elhanyagolható mértékben elmarad az átlagostól.

Az áramfogyasztás és -import decemberi meglódulása nem előzmény nélküli, mindkét érték már az előző hónapban rendkívül magasra emelkedett. A behozatal magyar villamosenergia-ellátásban betöltött aránya novemberben közel két és féléves csúcsra emelkedett, a havi felhasználás csaknem harmadát (32,37 százalékát) behozatalból kellett fedezni, melynél legutóbb 2019...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés