nyugdijasok-nyugdijkorhatar-emeles-2022
Gazdaság

Ezt hozta az új év: megemelkedett a nyugdíjkorhatár

Portfolio
Megemelkedett a nyugdíjkorhatár, így az már 65 év az 1957-ben születetteknél. Ezzel lezárult a 2009-ben elfogadott, 2014 óta lefolyó sávos nyugdíjkorhatár-emelés. Korábban már beszámoltunk a korhatár emeléséről, illetve a nyugdíjba vonulás feltételeiről. Mutatjuk, mit érdemes tudni a nyugdíjról, a nyugdíjkorhatár-emelésről, illetve a 2022-es nyugdíjemelésről és a 13. havi nyugdíjról.

Mit érdemes tudni a nyugdíjról?

A nyugdíj az éppen aktív munkavállalók járulékaiból kerül finanszírozásra, így amíg elegendő aktív korú van, addig a befizetések eltartják az idős embereket. Ezzel szemben, ha fogy az aktív korúak száma, esetleg sokan inkább külföldön vállalnak munkát, akkor a rendszer fenntarthatatlanná válik. Magyarországon a nyugdíjasok aránya évről évre nagyobb lesz, míg a munkaképes fiatalok száma jóval kevesebb, ezért az állam a nyugdíjkorhatár növelésével reagál az elöregedő társadalom jelentette gazdasági kihívásokra.

Mi az öregségi nyugdíjkorhatár?

Az öregségi nyugdíjkorhatár az az életkor, melynek elérésétől az öregségi teljes- vagy résznyugdíj megállapítható.

Öregségi nyugdíjra akkor vagyunk jogosultak, ha a jogszabályban meghatározott életkort betöltöttük és rendelkezünk megfelelő szolgálati idővel. Ez utóbbi a munkával töltött évek száma, vagyis amikor biztosítottak voltunk, megfizettük az előírt mértékű nyugdíjjárulékot.

A 2014 óta zajló fokozatos korhatáremelés alapján az egyes születési évjáratok küszöbértékei évről-évre sávosan emelkedtek. A nyugdíjba vonulás feltétele:

  • 1952. január 1-je előtt született: a betöltött 62. életév;
  • 1952-ben született: a 62. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1953-ban született: a betöltött 63. életév;
  • 1954-ben született: a 63. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1955-ben született: a betöltött 64. életév;
  • 1956-ban született: a 64. életév betöltését követő 183. nap;
  • 1957-ben vagy azt követően született: a betöltött 65. életév.

Férfiak nyugdíjkorhatára

A férfiak nyugdíjkorhatára 65 év. Többször is felmerült a férfiak korkedvezményes nyugdíjazásának lehetősége, de a nyugdíjkassza hosszú távú fenntarthatósága érdekében annak ellenére is lekerült az asztalról, hogy a férfiak átlagosan várható élettartama alacsonyabb, mint a nőké.

Nők nyugdíjkorhatára

A nők nyugdíjkorhatára szintén 65 év, azonban a nők esetében öregségi nyugdíj kiszámítása már 40 év szolgálati idő után is megtörténhet, függetlenül attól, hogy hány évesek. Ebbe legfeljebb 8 évet lehet gyermeknevelési időként beszámítani, vagyis legalább 32 évi szolgálati időt keresőtevékenységgel, munkával kell megszerezniük.

A nyugdíjkorhatár meglehetősen gyors ütemben emelkedik, az elmúlt évtizedben pedig számos korábbi kedvezmény is megszűnt.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint, ha azt akarjuk, hogy 2030 és 2035 után ne kelljen tovább emelni a korhatárt, akkor

a családokat és a gyermekvállalást kell támogatni, családpolitikát kell folytatni.

Nyugdíjemelés 2022 és 13. havi nyugdíj

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások a várható infláció magasabb szintje miatt 2022. január 1-jén a költségvetésben tervezett 3% helyett 5%-kal emelkednek.

Érdemes megemlíteni, hogy a kormány 4,8%-os inflációt vár jövőre, vagyis ebből a szempontból túlkompenzál a kormány. Az eredeti 3%-os emelésen felüli 2 százalékpont a költségvetésnek 80 milliárd forintjába kerül, valamint a 13. havi nyugdíj nem kétheti, hanem egyhavi kifizetése további 160 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent. Ezzel összesen év elején 240 milliárd forinttal javul a nyugdíjasok helyzete az elfogadott költségvetéshez képest. Közel 2,5 millió embert érint ez a lépés.

Meddig fenntartható a nyugdíjrendszer?

A MAGYAR NEMZETI BANK 2016-OS TANULMÁNYA ALAPJÁN MÉG 20 ÉVIG TEKINTHETŐ MEGOLDOTTNAK A NYUGDÍJAK FINANSZÍROZÁSA, A 13. HAVI NYUGDÍJ ÚJBÓLI BEVEZETÉSE AZONBAN ÚJ HELYZETET TEREMTHET.

Címlapkép forrása: Getty Images

rakéta háború orosz amerika
volkswagen kína
fehér ház donald trump joe biden amerikai elnökválasztás 2020 usa
Trump beszólt, idén is elkerülheti az államcsődöt Amerika
német berlin
vakcina oltás koroavírus

Kiszámoló Ez történt a héten

Az amerikai külkereskedelmi egyenleg újra tovább romlott novemberben. A havi 99 milliárd dolláros áruhiányt csak némileg...

Holdblog Értéktelenedő pénz

A pandémia évei a pénz nyomtatásának (elértéktelenedésnek) évei voltak, ez vélhetően nem újdonság, hiszen...

Holdblog Álomgyilkosok

Úgy tűnik a tőzsdei álmodozás korának egyelőre vége. 2020 tavaszától hatalmas mennyiségű frissen teremtett jegybankpénz/költségvetési...

Díjmentes online előadás
Mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!
Online előadás
Milyen részvényeket érdemes most venni?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó

Elemző munkatárs

Elemző munkatárs
2022. április 6.
Agrárium 2022
volkswagen kína