intenzív osztály koronavírus járvány kórház
Gazdaság

Ezért lehet nagyon kellemetlen most az ötödik járványhullám Magyarországon

Csiki Gergely
Az új évre határozottan megérkezett az ötödik hullám Magyarországra, az omikron variáns berobbanása miatt. Ezzel azt is kijelenthetjük, hogy bekövetkezett, amitől a járványügyi szakértők tartottak: hasonlóan a 2. hullám utáni időszakhoz, a 4. járványhullám után sem tud alacsony szinten nyugvópontra jutni a járvány idehaza, és ami kifejezetten kellemetlen: úgy tűnik, az egészségügyi ellátórendszer terhelése is magas szinten ragad és innen fog tovább emelkedni. A kérdés csak az, milyen tempóban és meddig.

Megérkezett az ötödik járványhullám Magyarországra, ennek már egyértelmű jeleit láthatjuk az elmúlt napokból, hetekből. Egyelőre az esetszámok trendjében szembetűnő az új folyamat, de azt láthatjuk, hogy a kórházi kapacitások kihasználásában is a negatív fordulat kezdetén járhatunk.

Az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher elmúlt hetekben látott határozott csökkenése ugyanis megállt.

A kórházi ápolásra szoruló koronavírusos betegek számának napi változásából számolt 7 napos mozgóátlag ugyanis már kedvezőtlen fordulatot jelez.

korhazi terheles mozgoatlag

Az elmúlt napokban nagy lendülettel megindult vírusterjedés miatt valószínű, hogy a kórházak terhelése a 3000 fős szint körül akadhat el (az esetszámok felfutását követően 1-2 héttel a magasabb számok megjelennek a kórházi ápoltak esetében is), ami több szempontból sem túl kedvező:

  • az egészségügyben dolgozók a negyedik hullám után sem tudnak nagyon fellélegezni, a kiégés, fáradtság veszélye érthető módon egyre nagyobb,
  • esély sincs arra, hogy a nem koronavírusos betegek ellátása ilyen Covid-folyamatok mellett normalizálódjon.
korhazi kihasznaltsag koronavirus jo

A lélegeztetésre szoruló koronavírusos betegek számában is hasonló negatív fordulat következett be, ám ebben a tekintetben nagyobb a bizonytalanság, ugyanis november végén változott az adatközlés módszertana és a kórházaknak másképp kell jelenteniük a lélegeztetésre szoruló betegek számát. A változás nyomán már csak azokat lehet lélegeztetett betegnek megjelölni, akiket invazívan (intubálva, a légcsőbe helyezett tubuson keresztül) lélegeztetnek.

Ennek fényében kifejezetten érdekes és egyben lesújtó, hogy a lélegeztetőgépes segítségre szoruló betegek aránya a teljes kórházban fekvő betegekhez képest visszaemelkedett - a koronavírus-járvány időszakának nagy részét jellemző - 10% körüli értékre. Miközben november végén a módszertani váltás miatt ez a szám még 7% alatt is volt.

Pedig ez lenne az egyik legfontosabb adatsor (a lélegeztetőgépen lévő betegek számának alakulása) annak kifejezésére, hogy mennyire súlyos egy-egy járványhullám és ez alapján a mutató alapján lehetne összevetni az omikron-hullámot az ezt megelőző járványidőszakokkal.

Azt mondhatjuk egyébként a korábbi járványhullámok alapján, hogy a legsúlyosabb a 3. hullám volt, ebben az időszakban (2021 elején és tavaszán) az egészségügyi ellátórendszer túlcsordult, eközben a 4. hullámban a fő mutatószámok alapján (intenzíves ágyak kihasználtsága) a határon billegett a rendszer. Ezért is történt az, hogy míg a 3. hullámban általánosan elhalasztották az elektív ellátásokat, a 4. hullámban nem kellett ennyire drasztikus lépést meghozni, hanem a kórházak egyedi döntése volt, hogy megteszik-e ezt a korlátozást.

Az omikron variáns kevésbé súlyos lefolyása miatt bizakodhatunk abban, hogy nagyon kiélezett helyzet a magyar kórházakban még egyszer nem fordul elő idehaza, viszont ha az esetszám tekintetében olyan méretűre hízik az ötödik járványhullám, akkor a korábbi hullámokhoz képest kisebb kórházba kerülési arányszám mellett (amit várhatunk az omikron variánsra a nemzetközi tapasztalatok alapján) is magas lesz a kórházi betegek nominális száma.

Röst Gergely matematikus és Oroszi Beatrix epidemiológus (mindketten a hazai járványügyi szakértői, döntéstámogató csapat tagjai) a Portfolio-n még karácsony előtt megjelent cikkben hívták fel szintén erre a forgatókönyvre a figyelmet. Ha kisebb arányban is igényelne kórházi kezelést az omikron, de egy éles járványcsúcs miatt egyszerre sokkal több fertőzött van, akkor az még mindig komoly problémát okozhat az egészségügyi ellátórendszernek. "A pontos arányokon sok múlik, de ezeket még nem ismerjük" - szögezte le a matematikus érdeklődésünkre.

lelegeztetett arany koronavirus beteg korhaz

Összességében azt mondhatjuk, hogy a koronavírus-járvány 5. hulláma minden releváns mutatószám szerint megérkezett Magyarországra. A következő napok valószínűleg gyors felfutást hoznak az esetszámokban. A kérdés már csak az, hogy ez a hullám mit hoz. A nemzetközi tapasztalatok alapján nagyos sok fertőzöttet, hiszen csak a nemrégiben oltottak lehetnek erősen védettek az omikronnal szemben. Ugyanakkor érdemben kevesebb halálos áldozatot is hozhat ez a variáns a nemzetközi tapasztalatok alapján, ám ez még bizonytalan. A társadalom egészségi állapota, a variáns terjedésének sebessége (amit lehet szabályozni), ennek következtében pedig az egészségügy terhelésének szintje (ezáltal a betegellátás minősége) és a terhelődés felfutásának gyorsasága (egyszerre betegszik meg nagyon sok ember) fogja meghatározni, hogy mennyire lesz súlyos a hullám.

Éppen ezért

a kórházi ellátásra szoruló koronavírusos betegszám lesz az a mutató, amit a következő hetekben kiemelten érdemes figyelni.

Nemzetközi kitekintés

Ha az európai országok kórházainak terhelését nézzük, akkor azt állapíthatjuk meg, hogy a régiós országokban csökken a terhelés, viszont Magyarországon - a népesség arányaiban - magas szinten ragadhat be a rendszer kihasználtsága (jelenleg is a 4. legmagasabb a január első napjaiban jelentett adatok alapján). Ez pedig nem túl kedvező kilátás az új járványhullám várhatóan soha nem látott ütemű felfutása előtt.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Keystone/Laurent Gillieron

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok