Előfizetői tartalom

Tényleg olyan durva számot árult el a kormány a kórházba került oltottakról, mint elsőre látszik?

A kórházba kerültek 40 százaléka és az intenzív osztályon kezeltek 30 százaléka oltott volt a negyedik hullámban – árulta el vasárnap Kásler Miklós miniszter. Sokan felhördültek e két szám hallatán, mondván: lám, nem sokat érnek a lakosság 60 százalékának beadott oltások. Az elemi szintű matematikát hívjuk segítségül, hogy bemutassuk: ez a két szám igenis azt mutatja, hogy a beoltottság jelentősen csökkentette Magyarországon a súlyos megbetegedés kockázatát. Cikkünkben a Kásler Miklós által közölt adatokból indulunk ki, de muszáj felhívnunk a figyelmet egy jelentős adatbizonytalanságra: a miniszter által említett 17 ezer kórházi ápolt gyanúsan alacsony szám a többi járványügyi adathoz képest.

Mit tudtunk meg? Alábbi táblázatunkban összefoglaltuk, mi minden derült ki Kásler Miklós vasárnapi szavaiból és a már ismert információkból az oltottak és az oltatlanok arányával kapcsolatban: szeptember 7-e és 2022. január 3-a között 17 ezer koronavírusos beteg szorult kórházi kezelésre, közülük 60% nem részesült oltásban, 40% viszont igen – állította a miniszter...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés