Előfizetői tartalom

Nagy döntés lesz ma Washingtonban, ami az európai gázválságot tovább fokozhatja

Ma szavaz az amerikai Szenátus arról a republikánus kezdeményezésről, hogy szankciókkal kell sújtania Joe Biden amerikai elnöknek az Északi Áramlat 2 vezetékpárt, és egy korábbi politikai alku alapján át kellene mennie a szövegnek, ami így tovább súlyosbítaná az európai gázválságot és vele az amerikai-uniós feszültséget. Éppen ezért a Fehér Ház nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy ne haragítsa magára az európai partnereket az orosz-ukrán konfliktus kezelésében és egy párhuzamos szenátusi javaslatot szorgalmaz, aminek elfogadása esetén csak akkor vetne ki Amerika szankciókat az új európai gázvezetékre, ha az oroszok megtámadják Ukrajnát. A helyzet tehát kiélezett és a szenátusi fejleményekre ma mindenképpen érdemes figyelni.

Azért cserébe, hogy több tucat diplomatát kinevezhessen Joe Biden, a minap rávette Ted Cruz republikánus szenátor a demokratákat a Szenátusban, hogy támogassák az ő javaslatának napirendre vételét, miszerint szankciókkal kell sújtani az Északi Áramlat 2-t, gyakorlatilag blokkolni kell a működésbe lépését, hiszen az Ukrajna érdekei ellen van (kikerüli az országot, így...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés