élelmiszer élelmiszerár bolt kiskereskedelem
Gazdaság

Orbán Viktor tanácsadója újabb lépéseket lengetett be, ha nem csitul a drágulás a boltokban

Portfolio
A kormányzati antiinflációs törekvések 2-2,5 százalékponttal szoríthatják le az árak emelkedését – ismertette a kormányfő tanácsadója a VG-nek, Nagy Márton szerint az élelmiszerár-stop önmagában akár fél-egy százalékponttal is mérsékelheti az inflációt. Kijelentette: ha a globális folyamatok miatt az inflációt csak később lehet majd leszorítani, további állami beavatkozások lesznek szükségesek.

Nagy Márton több részletet is elárult a lapnak az élelmiszerárstopról, illetve arról, szerinte milyen hatása lesz a lépésnek a magyar inflációs pályára:  

  • A február 1-jétől hatályos, hat élelmiszerre vonatkozó árstop 90 napig tart, a 2021. október 15-i árat kell alkalmazni, de ha ilyen nincs, mert valamelyik termékből nem adtak el, akkor a korábbi árat kell figyelembe venni a referenciaidőpont előttről.
  • A kereskedelmi egységek nem tehetik meg, hogy az élelmiszerárstop alá tartozó termékeket nem forgalmazzák, a kormány előírja számukra a megfelelő mennyiség polcon tartását. Az árak befagyasztását és a megfelelő kínálat biztosítását a kormány ellenőrizni fogja. 
  • Szavai szerint a rezsicsökkentés és az üzemanyagárak befagyasztása 1-1,5 százalékponttal csökkentette az inflációt, az élelmiszerárak stopja pedig további fél-egy százalékponttal mérséklik majd a fogyasztói árakat. Így összességében a kormányzati antiinflációs törekvések 2-2,5 százalékponttal szoríthatják le az árak emelkedését.
  • Úgy látja, hogy 2022-ben – még ha a következő hónapokban csökkenni is fognak majd az árak –, az infláció 5 százalék körül alakulhat. De a helyzetet nagyban befolyásolja, hogy a járvány mikor ér véget, hiszen ameddig a pandémia kitart, addig az inflációi is itt lesz velünk. A globális ellátási láncok akadozásáért a járvány a felelős, a fertőző betegség megszűnésével ezek a zavarok is megszűnnek.
  • A jegybank inflációs célja a három százalékos áremelkedési ütem, ami 2023 elejére jöhet össze. A magyarországi inflációt kétharmad részt globális tényezők mozgatják, egy harmadrészt pedig belső faktorok „adják”. 

Ha a globális folyamatok miatt az inflációt csak később lehet majd leszorítani, további állami beavatkozások lesznek szükségesek

- jelentette ki Nagy Márton.

Számunkra egyelőre nem világos, mitől lesz ilyen nagy a dezinflációs hatás, hiszen a felsorolt termékek súlya a fogyasztói kosárban nem olyan jelentős, bőven 5% alatti, és az előírt árcsökkentés mértéke alapján ez csak 1-2 tized százalékpont csökkenést jelentene. Elképzelhető, hogy a kormány egy tovább emelkedő élelmiszerár-pályához viszonyította a változást, de a három hónap elég rövid idő ahhoz, hogy ennek érdemi hatása legyen.
Ahogy tegnapi elemzésünkben írtuk, a hat alapvető fogyasztási cikk értelemszerűen érdemi súlyt képvisel a lakosság fogyasztói kosarában. Sajnos a KSH csak nagyobb termékkategóriákra adja meg, hogy az infláció számításánál milyen súlyokat alkalmaz. Hozzávetőleges becslésünk szerint a fenti termékek mintegy 2,5% körüli súllyal szerepelnek az infláció (fogyasztói árindex) számításában. Amennyiben a termékek ára januárhoz képest átlagosan 3%-kal csökken, akkor az inflációs pályában ez 0,1 százalékpontos csökkenést sem jelent.
Ráadásul ezen élelmiszerek helyett más termékek drágulhatnak, keresztfinanszírozva a kereskedők veszteségét. Igaz, ha ezek kisebb jelentőségű termékek, akkor az árstatisztika nem feltétlenül fogja teljes mértékben megragadni. Ezzel együtt is azt mondhatjuk, hogy a lépés általános ászínvonal-csökkentő hatása igen alacsony lehet. (Valamivel nagyobb lehet ez a hatás a korlátozás nélküli alappályához képest, ha februártól folytadott volna a termékek drágulása, de ehhez a pályához nehéz viszonyítani, hiszen nem fogjuk látni.)

Nagy Márton szerint a 2021-es gazdasági növekedés bőven 6 százalék felett volt, a 2022-es bővülés 5 százalék körül alakulhat. A hazai munkaerőpiac teljesen helyreállt: 4,7 milliónyian dolgoznak, s a munkanélküliségi ráta 3,6 százalék. A kormányfő gazdasági tanácsadója azt mondta: a monetáris politika után elkezdődött a fiskális politika normalizálódása. Az államháztartás GDP-hez viszonyított hiány 5 százalék alá csökkenhet, amivel az uniós középmezőnyébe tartozunk majd. A következő években tovább csökkenhet a központi deficit: jövőre 3,9 százalékra, 2024-re pedig 3 százalékra. 

A Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnökeként úgy látja, nem szabad engedni, hogy a kamatemelések következtében kiszáradjanak a hitelpiacok. Rámutatott: a magas infláció magas hitelkamatot eredményezett, amely a hitelpiaci elakadásához vezethet, és ezt meg kell akadályozni.

A címlapkép forrása: Getty Images.

bear_1
kormányülés orbán viktor
amerikai-egyesult-allamok-ukrajna
omikron
tedrosz-adhanom-gebrejeszusz-who

Holdblog Netflix összeomlás

Az idei év talán legtöbb befektetőt megmozgató kérdése, hogy az amerikai technológiai részvények még meddig teljesíthetik...

Tematikus PR cikk
2022. február 22.
Portfolio Agrár Klub: Sorsdöntő év következik? - A magyar agrárium kilátásai 2022-től
2022. február 24.
Private Investor Day 2022
2022. április 6.
Agrárium 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Online előadás
Hogyan teljesítenek a főbb részvénypiacok?
wall-street-new-york-amerikai-egyesult-allamok