Előfizetői tartalom

Új korszakba lépünk: több éves csúcsok dőlnek a legnagyobb kötvénypiacokon

Zsoldos Ákos
Tavaly év végén emelkedésnek indultak, az idén is töretlenül növekednek az amerikai állampapírok hozamai, jókora pofont adva ezzel a tengerentúli részvénypiacoknak. Az ok a magas infláció és az ennek következében egyre szigorúbb monetáris politikai kilátások. Nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában is érdekes dolgok történnek a kötvénypiacon, a német tízéves hozama ugyanis 3 év után először fordult pozitív tartományba. Átmeneti jelenségről van szó, vagy készüljünk fel a további hozamemelkedésre?

Gyors emelkedésnek indultak az amerikai kötvényhozamok az előző napokban: a 2, a 10 és a 30 éves kötvények hozamai is nőttek. A 2 éves hozama egy hónap alatt 40 bázispontot emelkedett, és jelenleg is 1% fölött van. Ezen a lejáraton már a tavaly év utolsó hónapjaiban is érezhető emelkedés volt, márpedig azért, mert a kétéves kötvény hozama a legérzékenyebb a Fed kamatpolitikájával...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái