Előfizetői tartalom

Akkor ugrott csúcsra a gázfogyasztásunk és esett mélypontra a kitermelésünk, amikor elszállt a gázár

A hidegebb időjárás és a gyors gazdasági növekedés 2021-ben közel 6%-os növekedéssel új csúcsra emelte a magyarországi földgázfelhasználást, éppen abban az évben, amikor a világpiacon elszabadultak a gázárak – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerdán közzétett előzetes tavalyi évi földgázmérlegéből. Az adatokból az is jól kirajzolódik, hogy a magyarországi földgázkitermelés trendszerűen szorul vissza, noha most nagyon jól jönne a minél több itthon kitermelt olcsó gáz a rendkívül magas világpiaci gázárak mellett, amelyek tegnapi elemzésünk szerint komoly veszteséget okozhatnak az állami egyetemes gázszolgáltatónak. Az Energiahivatal a földgáz zárómérleg alapján azt is hangsúlyozza, hogy lesz elég gáz a téli fűtési szezonban, nem kell aggódni.

A MEKH felgyorsította a havi földgázmérleggel kapcsolatos adatközlését, így most már a lezárt hónapot követő 25. napon közzé tudja tenni az adatokat. Az ezekből készített ábráink jól mutatják, hogy a 2021 tavaszán elhúzódó hidegebb időjárás, illetve a gyors gazdasági növekedés (ipari felhasználás) együtt oda vezetett, hogy csaknem 6%-kal 388 ezer terajoulra nőtt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés