Előfizetői tartalom

Váratlan bejelentést tett Orbán Viktor az orosz-magyar gázszerződésről

„Szeretnénk megnövelni az orosz-magyar gázmegállapodásban az oroszok által Magyarországnak rendelkezésre bocsátott gáz mennyiségét” – jelentette be a jövő keddi moszkvai látogatása egyik legfőbb céljaként Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli adásában. A kormányfő indoklása szerint erre a lépésre Magyarország biztonságának növelése érdekében van szükség. A bejelentés azután hangzott el két nappal, hogy a Portfolio megírta: évi 400-450 milliárd forintos veszteséget termelhet az állami MVM még a jelenleginél jóval olcsóbb gázárak mellett is döntően amiatt, hogy a rezsicsökkentés miatt sokkal olcsóbban kell adnia a gázt a lakosság felé, mint ahogy azt az oroszoktól az elszabadult tőzsdei gázárak alapján beszerzi.

A kormányfő bejelentése elsőre meglepőnek tűnik azután, hogy sok hónapig tartó egyezkedés után tavaly szeptember végén Budapesten aláírta a magyar és az orosz fél a 10+5 éves orosz-magyar gázszerződést, amely azt rögzítette, hogy évi 4,5 milliárd köbméternyi gázt veszünk az oroszoktól két útvonalon keresztül (Ukrajna kikerülésével): évi 3,5 milliárd köbmétert...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés