Előfizetői tartalom

Évtizedek óta nem látott kísérlet indul holnap Magyarországon

Néhány hete még beláthatatlan következményekről beszéltek a kiskereskedelmi szektor szereplői a februártól alkalmazandó árstop miatt. Ma már néhány következmény látszik. Ugyanis egyre több kisbolt beszerzési ára emelkedik az október 15-i kiskereskedelmi árszintjük fölé. A multinacionális vállalatok árai viszont számos esetben alacsonyabbak lesznek, mint azok a beszerzési árak, amiket a kisboltok képesek kialkudni a beszállítóktól. Ezért számos kisbolt utolsó utáni lehetőségként igyekezhet megoldani a beszerzését a nagykereskedő helyett a diszkontokban vagy a szupermarketekben, hogy ne legyen súlyos vesztesége, ugyanis a nagy láncoknál a fogyasztói ár is alacsonyabb. Ez azonban az árukészletek megcsappanásához vezethet a multiknál. A Portfolio információi szerint a Lidl után ezért több vállalat gondolkodik mennyiségi korlátozás bevezetésén. Az árstop tehát olyan kényszerhelyezeteket hozhat, amire kevesen gondoltak a bevezetésnél.

Beszerzési ár alatti eladási ár „Nem a hentes, a sörfőző vagy a pék jóindulatától várjuk el vacsoránkat.” Adam Smith szavai a 18. század óta meghatározzák a mindennapjait az embereknek. Februártól azonban három hónapon keresztül a kormányzati szabályozás miatt a kényszer diktálta jóindulatukra is szükség lenne. A profitorientált vállalatok azonban – szerte a világban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés