Előfizetői tartalom

Nagy Márton: 20 éve nem érte ekkora sokk a magyar háztartásokat, új programokra lesz szükség az év második felében

Portfolio
Az elmúlt 20 évben nem kapott akkora sokkot a fogyasztói kosarában egy háztartás, mint most kapna: 2-3 hónap alatt akár 30%-os törlesztőrészlet- és élelmiszerár-emelkedéssel kellene szembesülnie, ettől igenis meg kellett védenie a kormánynak – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Márton, a miniszterelnök gazdaságpolitikai főtanácsadója, aki szerint idén 5% körül lehet a GDP-növekedés, az infláció először februárban csökkenhet, a rezsicsökkentés és az árstopok pedig 2-2,5 százalékponttal hozzák lejjebb az inflációt. Az év második felében a Széchenyi Kártya GO programok kifutása után szükség lesz a hitelpiacot élénkítő intézkedésekre is, a 8-10 százalékos kamatokat ugyanis nem tudják kitermelni a hitelfelvevők.

Nagy Márton szerint az idei GDP-növekedésről szóló előrejelzések szóródása azt mutatja, hogy nagyfokú a bizonytalanság a gazdasági kilátásokkal kapcsolatban. Tavaly 6,8% körül lehetett, idén Nagy Márton szerint 5% körül lehet, de ha a külső körülmények (pl. kínálati láncok, energiaárak) engedik, akár a 6%-ot is elérheti. Ami a chiphiányt illeti, nem a chipgyártás...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés