Előfizetői tartalom

Az adóbevallások alátámasztják a dinamikus magyarországi bérnövekedést

Nobilis Benedek, Pénzügyminisztérium
Az elmúlt években számos elemzés taglalta az intézményi munkaügyi statisztikában (IMS) és a nemzeti számlákban (NSZ) szereplő bértömegből kiolvasható folyamatok közti eltéréseket. A kétféle idősor eltéréseit okozó módszertani különbségek részletes bemutatása a statisztikusok feladata. Az alábbiakban így csupán Dedák István január 25-én megjelent cikkének arra az állítására szeretnék reagálni, amely szerint a 2010-es években az adó- és járulékbevételi adatok a két idősor közt nagyjából félúton elhelyezkedő bérnövekedést implikálnak. Amint azt látni fogjuk, a havi járulékbevallásokban („’08-as bevallás”) szereplő adatok valójában nagyon hasonló képet mutatnak az IMS statisztika adataihoz, vagyis a magasabb növekedést mutató IMS statisztika a szűkebb lefedettség ellenére is jó indikátora a legális munkaerőpiacon zajló folyamatoknak.

Röviden az adatforrásokról A havi járulékbevallások – az egyszerűsített foglalkoztatás kivételével – a bejelentett alkalmazottak teljes körét lefedik. Ezzel szemben az IMS statisztika hosszabb időtávon elérhető adatai csak az 5 fő feletti vállalkozásokra vonatkoznak. A bruttó átlagkeresetre vonatkozó kiemelt mutatóit a KSH alapvetően a teljes munkaidős munkavállalókra...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái