Előfizetői tartalom

Bod Péter Ákos: Magyarországon beindul az ár-bér spirál

A 2021-es év sokféle kellemetlen meglepetései közé tartozik az infláció újbóli megjelenése. Ez sem magyar ügy. Számos fejlett országban, ahol az utóbbi években stabil volt az árszint, sőt egy ideig a deflációs veszély ellen léptek fel a jegybankok (de még a 2020 előtti erős konjunktúra során is csak mérsékelten emelkedtek az árak), most hirtelen évtizedes rekordokat döntöget az áremelkedési ütem. Váratlan pénzromlás Amerikában, az euróövezetben? Ott nem, de tény, hogy tavaly év végén a megelőző, 2020-as esztendőhöz mért fogyasztói árindex a legtöbb gazdaságban felszökött.

Valójában nagy szakmai meglepetést nem okozhatott volna a háztartások fogyasztói kosarába tartozó cikkek, szolgáltatások piaci árának megugrása. Egyfelől a járvány kitörésének évében a sok gazdasági zavar, életvitel-változás, a fogyasztás-visszaesés miatt az árszint inkább mérséklődött, semmint követte volna a 2019-ig tartó konjunkturális évek alatti szerény emelkedést....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái