Előfizetői tartalom

Hatalmas nyomás nehezedett az EKB-ra: minden szavukra oda kell ma figyelni

Történelmi csúcson volt az éves infláció az eurózónában januárban, pedig az elemzők már csökkenést vártak decemberhez képest. A Fed már felismerte az inflációs veszélyeket, és két lábbal taposott a fékre: a belengetett kamatemelései miatt erősebb dollár várható. A reálgazdasági helyzet sem túl rózsás az eurózónában, a koronavírus megálljt parancsolt a növekedésnek, miközben a munkaerőpiac egyre feszesebb. Ha a foglalkoztatottságban látott dinamika fennmarad, csak idő kérdése, hogy a kínálati nehézségek mellé mikor jelennek meg keresleti okok is az inflációban. Eközben az orosz hadsereg bevetésre vár Ukrajna határában, a lépés szintén megütné az európai gazdaságot. Ilyen körülmények között kell ma döntenie az Európai Központi Banknak.

Kellemetlen hangulatban telhet az Európai Központi Bank mai kamatdöntő ülése, az eurózóna inflációja ugyanis a várt csökkenés helyett új történelmi csúcsra nőtt januárban. Az elemzők arra számítottak, hogy az 5%-os decemberi éves infláció januárra 4,4%-ra mérséklődik az év első hónapjára, ehhez képest az Eurostat szerdán 5,1%-os inflációt közölt előzetes becslésében....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés