Előfizetői tartalom

Magyarországon nőtt az egyik legnagyobbat a naperőmű-kapacitás az EU-ban

Magyarország 2020 után 2021-ben is a tíz legnagyobb éves fotovoltaikus (PV) kapacitásbővülést produkáló európai uniós tagország között szerepel. Összességében az EU is kiemelkedő évet zárt e szempontból, és Magyarországhoz hasonlóan rekord mértékben nőtt a naperőművek beépített teljesítőképessége.

A legjobb tízben

Amint arról a Portfolio beszámolt, a legutóbbi adatok alapján 2021-ben valószínűleg rekord mértékben bővült az összesített magyarországi naperőmű-kapacitás. A háztartási méretű, 50 kW alatti napelemes rendszerek és az ennél nagyobb, ipari méretű naperőművek beépített teljesítőképessége a tavalyi évben hozzávetőleg 800 MW-tal (közel 40 százalékkal) immár 3000 MW közelébe emelkedhetett, miután 2020-ban 710, 2019-ben pedig az eddigi éves csúcsnak számító 748 MW-tal nőtt.

Ezzel a teljesítménnyel Magyarország 2020 után 2021-ben is a tíz legnagyobb éves fotovoltaikus (PV) kapacitásbővülést produkáló európai uniós tagország között szerepel, igaz, a 6. helyről visszacsúszott a 8-9. helyre - áll a Solar Power Europe iparági szervezet decemberben publikált, becsült eredményeket tartalmazó jelentéséből. Az új telepítések alapján összeállított EU-toplistán az elmúlt évben hazánk elé került Görögország, ami az ország nagyobb napenergia-hasznosítási potenciálja szempontjából nem igazán nevezhető meglepetésnek, nem úgy a Magyarországnál jóval kisebb és északabbi fekvésű Dánia előzése. Közben a szintén kedvezőbb adottságú Olaszországgal elfoglalt megosztott helyezésünk egyértelműen felértékeli teljesítményünket, egyben rávilágítva a szabályozási környezet jelentőségére. (Az egy főre eső beépített teljesítőképesség szempontjából ugyanakkor Magyarország nincs az első tíz között.)

legnagyobb eurs napenergia piacok

Jó évet zárt az EU

Miután 2021-ben a tízes toplistán szereplő országok mindegyike nagyobb új PV-kapacitást telepített a megelőző évinél, nem meglepő, hogy összességében az EU is kiemelkedő évet zárt e szempontból. A közösségben tavaly mintegy 25,9 GW-tal bővülhetett a naperőművek beépített teljesítőképessége, ami rekordnak számít, miután az eddigi legnagyobb növekedés 21,4 GW-volt, még 2011-ből. Az ugyanakkor, hogy tíz év után dőlt meg a csúcs, arra utal, hogy a közbülső években az Unió nem aknázta ki teljesen a gyorsan fejlődő technológia kínálta lehetőségeket.

Miről szól még a cikk?

  • Magyarország 2020 után 2021-ben is a tíz legnagyobb éves fotovoltaikus (PV) kapacitásbővülést produkáló európai uniós tagország között szerepel.
  • Az EU kiemelkedő évet zárt a telepített PV-kapacitást tekintve.
  • Mit hozhat a jövő?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés