Előfizetői tartalom

Valóságos bérháború zajlik Magyarországon - Idén a dolgozók győznek?

Nagy Károly
Akár az első negyedév végéig eltarthatnak az idei évről szóló bértárgyalások a munkáltatók és a munkavállalók között. Érdekképviseleti vezetőket kérdeztünk arról, hogy mekkora a bérnyomás. A bértárgyalásokon eddig jellemzően 7-15% közötti megegyezésekről számoltak be, de van, ahol ennél is nagyobb az emelés mértéke. A felgyorsult infláció, az egyre erőteljesebb munkaerőhiány és persze önmagában a 20%-os minimálbéremelés is felfelé hajtja a fizetéseket. Közben a cégvezetőket szorítja az is, hogy sok esetben elszaladtak a termelési költségeik a többszörösére ugró energiaárak miatt, míg a korábban jó ötletnek tűnő hosszútávú beszállítói szerződések alapvető gátjai lehetnek annak, hogy egy-egy cég árat emeljen a megrendelője felé.

5 hónapig is elhúzódhatnak a bértárgyalások Az éves bértárgyalások a megelőző év novemberében kezdődtek el és az idei év márciusáig is eltarthatnak. Az elhúzódó egyeztetések ellenére jellemzően ilyenkor sem éri kár a legtöbb munkavállalót, mert többnyire visszamenőleges, január 1-i hatályú béremelésről állapodnak meg a felek, mondta Palkovics Imre, a Munkástanácsok...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái