Előfizetői tartalom

Ennyit jelentett a meglepő inflációs adat: sokkal messzebb kell mennie az MNB-nek, mint eddig gondoltuk

Kedden ismét összeül a Monetáris Tanács, hogy döntsön az alapkamatról, szinte biztosra vehető a további szigorítás. Főleg úgy, hogy januárban mindenkit meglepett a 7,9%-ra emelkedő infláció, ami miatt akár az is benne lehet a pakliban, hogy gyorsítanak a kamatemeléseken. Ennél is fontosabb, hogy a magasabb inflációs pálya miatt tovább kell majd emelnie a jegybanknak az elemzők szerint, mostanra megjelent az első 6 százalék feletti várakozás a kamatot illetően.

Bekavart a januári inflációs adat, nem állhat meg a jegybank Januárban az alapkamatot 50 bázisponttal 2,9%-ra emelte az MNB Monetáris Tanácsa, miközben az egyhetes betét irányadó kamata 30 bázisponttal 4,3%-ra emelkedett. Emellett azt is jelezte a jegybank, hogy várakozásaik szerint az év közepére összeér a két kamatszint, vagyis folyamatosan kisebb lehet a szigorítás az irányadó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés