Előfizetői tartalom

Orosz-ukrán válság: stratégiát váltott a Nyugat a szankciókkal – Mennyire fáj az első lövés?

Miközben hetek óta azt hangoztatták a nyugati hatalmak, hogy ha csak kicsit is behatol Ukrajna területére az orosz hadsereg, rögtön nagyon durva szankciókat kap a nyakába Oroszország, aközben az elmúlt 24 órában bejelentett szankciók csak korlátozottak és inkább egy szankciós lépéssorozat első lépésének tekinthetők. A megváltoztatott nyugati stratégia célja az, hogy a további, egyre súlyosabb szankciók kilátásba helyezésével próbálják elrettenteni Vlagyimir Putyint Ukrajna további területeinek elfoglalásától, de nagy kérdés, hogy ez valóban képez-e visszatartó erőt. A nyugati hatalmak egyelőre óvatos, lépcsőfokokban gondolkodó megközelítése mögött nyilván gazdasági-pénzügyi érdekek, illetve az oroszokkal szembeni nem egységes elutasítás húzódik meg, így viszont a hónapok óta hangoztatott durva szankciós tervekről már most látszik, hogy csak retorikai elemek voltak, amelyek egyfajta bátorítást is jelenthetnek az orosz vezetésnek. A helyzet persze bármikor megváltozhat, amit az is jelez, hogy a brit kormányfő szerda este már a létező legszigorúbb szankciós csomag összeállításának előkészületeiről beszélt és csütörtökre rendkívüli EU-csúcsot is összehívtak.

Ez csak az első lövésnek számít és nem tűnik fájdalmasnak A súlyos szankciókkal való fogadkozáshoz képest az elmúlt 24 órában lényegében csak minimális/mérsékelt gazdasági-pénzügyi hatású szankciókat jelentett be az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és az Európai Unió Oroszország ellen. A lépések jórészt a kelet-ukrajnai fejleményekben szerepet játszó...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés