Előfizetői tartalom

50%-ot ugrott a gázár az orosz invázió miatt – Mi lesz így Magyarországgal?

Az orosz invázió megindítása rendkívüli gázár-emelkedést okozott a csütörtöki európai gázpiaci kereskedésben, amit leginkább azok a félelmek tápláltak, hogy visszaesik, vagy megszűnik az oroszok európai gázszállítása és az így kieső mennyiséget nem tudja kellő mértékben pótolni rövid távon Európa. Ha ez bekövetkezne, az tényleg indokolná a félelmeket és még sokkal magasabb gázárakhoz is elvezethet, de ha az orosz szállítások nagyjából stabilan maradnak a következő időszakban, akkor a rendkívüli árak is enyhülhetnek. Magyarország lakossági gázellátását teljesen fedezi a tavaly ősszel megkötött hosszú távú szerződés, igaz abban a szélsőséges esetben, ha az orosz gázellátás teljesen megszakadna, akkor ez a szerződés se teljesülne. A magyarországi gázpiaci rezsicsökkentés fenntartása tartósan extrém magas gázárak mellett rendkívüli költségvetési, tehát adófizetői áldozatokkal járhat.

Amint délelőtti körképünkben rámutattunk: egyelőre zavartalan az oroszok európai gázszállítása (ez azóta is így van), sőt még meg is növelték kicsit a magas árak mellett, de a holland TTF gáztőzsde márciusi és következő hónapokbeli határidős árai 40-50% közötti pluszban, 120-130 euró/MWh között hullámoznak, azaz egyelőre megmaradtak az extrém félelmek a piacon....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés