Előfizetői tartalom

A háború véget vetett az orosz gazdaság jövőjének

A nyugati szankciók sokkal fájdalmasabbak, mint első látásra tűnnek. Az elsősorban a pénzügyi rendszert érő intézkedések súlyos reálgazdasági károkkal járnak, amelyek pontos mértékét ugyan lehetetlen megmondani, de nagy eséllyel mélyebb lesz a válság, mint a koronavírus-járvány első évében. Ami nagyobb baj az oroszoknak, hogy ebből nem is tudnak majd úgy visszapattanni, mint a koronaválságból: az orosz vezetés bebetonozta a lemaradását a Nyugathoz képest. A szankciók emellett borítékolhatóan jelentősen növelni fogják a lakosság elégedetlenségét is.

Az eddigi történelem során még nem történt olyan, hogy az oroszhoz hasonló méretű gazdaságot ilyen komoly szankciókkal sújtottak volna. A kezdeti vonakodás után az EU, az Egyesült Államok Japán, Ausztrália, de még a nagyon hosszú ideig független Svájc is komoly szankciókról döntött. Az intézkedések nemcsak az orosz oligarchákat érintik, hanem a pénzügyi rendszert –...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés