Előfizetői tartalom

Így vágják ki a világból az orosz gazdaságot

Oroszország Ukrajna elleni inváziójára gazdasági lépésekkel reagált a világ, a szankciók egy jelentős része a pénzpiacokat célozta. Mára elég világosan látszik, hogy a globalizált pénzügyi rendszer időszakában ezek az intézkedések (sok kezdeti kritikával szemben) nagyon hatékonyak, és megmutatjuk, hogy már rövid távon jelentősen rontják az orosz gazdaság stabilitását.

A láthatatlan csodafegyver

A pénzügyi rendszert érintő legkarakteresebb szankció az orosz bankok SWIFT-rendszerről történő levágása. A korlátozó intézkedés megtiltja a pénzügyi adatok cseréjét és szolgáltatások nyújtását a Bank Otkritie, a Novikombank, a Promsvyazbank, a Rossiya Bank, a Sovcombank, a Vnyesekonombank (VEB), valamint a VTB BANK számára. Ez az intézkedés megakadályozza, hogy a felsorolt bankok pénzügyi tranzakcióiókat bonyolítsanak világszerte a SWIFT rendszeren keresztül.

Manuális, e-mailes/faxos üzenetküldéssel elvileg a SWIFT-ről levágott bankok kerülőútra léphetnek, de ez a normális üzletmenethez képest drágább, lassabb megoldás, és a tranzakciók túlnyomó többségét biztosan nem fogják tudni végrehajtani a tiltás miatt. Ráadásul a nem szankcionált külföldi bankok sem biztos, hogy hajlandóak lesznek ilyen politikailag és technikailag is rendkívül kockázatos tranzakciókban részt venni. Ezért valószínű, hogy az érintett bankok hazai szereplők közbeiktatásával próbálkoznak majd az intézkedés megkerülésével.

A tilalom európai részről egyébként még nem lépett hatályba, az a jövő héten esedékes, de nyilván egy ilyen horderejű, előre látható eseményre azonnal megkezdődik a felkészülés, az alkalmazkodás a többi, közvetetten érintett szereplők részéről is.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái