Előfizetői tartalom

Eddig reménykedhettünk, hogy enyhül majd az infláció, aztán beütött a háború

Folyamatosan írja felül a korábbi inflációs előrejelzéseket az orosz-ukrán háború, az egyébként is megállíthatatlanul erősödő áremelkedési nyomásnak egy újabb csapást jelent a nyersanyagok árának emelkedése és a forint gyengülése. Ma már abszolút reális forgatókönyv az, hogy az év közben valamikor látunk majd 10 százalék feletti inflációt, amire több mint húsz éve nem volt példa. Most már azt is nagyon nehéz megjósolni, mikor tetőzhet az inflációs ráta, de az biztos, hogy az egész éves pálya borulhat, amire könnyen lehet, hogy a jegybanknak is reagálnia kell majd.

Minden eddigi inflációs pályát átír a háború Januárban 7,9%-ra gyorsult az infláció Magyarországon, akkor szokás szerint még azt fejtegettük, hogy talán már tetőzött az áremelkedés gyorsulása és lassú mérséklődés jöhet. Erre egyébként tavaly óta vár a piac, fél éve az elemzők többsége októberre várta a tetőzést, azóta fokozatosan tolódik ki ennek időpontja....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés