Előfizetői tartalom

Leválás az orosz gázról: rózsaszín szemüvegben, de nekikezd Európa

Weinhardt Attila
Számos jel mutat arra, hogy a nagyotmondás vezérelte az Európai Bizottság keddi üzenetét, miszerint az általa javasolt lépésekkel már 2022 végére ki lehetne váltani az orosz gázimport kétharmadát. Ezzel együtt nagyon fontos intézkedéscsomagot tett le az asztalra a testület, ami idővel igenis el tudja érni az orosz gázfüggőség drasztikus csökkentését és amelyhez fontos útmutatást adnak ma a franciaországi versailles-i kastélyban rendezett EU-csúcson az állam- és kormányfők. Az biztos, hogy az orosz agresszió láttán a súlyos orosz gázfüggőség mielőbbi minél nagyobb leépítése eldőlt és nincs is belőle visszaút az EU számára.

Borzalmasan nehéz lesz, de nem lehetetlen – ezekkel a szavakkal vezette fel kedden az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans a REPoweEU névre hallgató új kezdeményezést, amely több konkrét pontban azt vázolja, hogy hogyan lehet már 2022 végére az orosz gázimport kétharmadát kiváltani. Az EU a gázszükséglete 90%-át importból fedezi, ennek mintegy 40%-a orosz eredetű...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái