Előfizetői tartalom

Már ott tart a kamat, ahova a csúcsot vártuk – Meddig kell még emelnie az MNB-nek?

Az orosz agresszió kezdete előtt 5-6% közöttre várta a piac az irányadó kamat csúcsát Magyarországon. Ezt a mai újabb 50 bázispontos szigorítással gyakorlatilag elérte a jegybank. Itt azonban még nincs vége a kamatemelési ciklusnak, legalábbis az egyre fokozódó inflációs kockázatok és a forint gyengülése miatt a piaci szerint már a korábban vártnál magasabbra kell emelnie a kamatot a jegybanknak.

Lassan 6 százalékhoz közelít a kamat

Csütörtökön újabb 50 bázisponttal 5,85%-ra emelte az egyhetes betét irányadó kamatát az MNB, miközben az alapkamat továbbra is 3,4%. Az utóbbi két hét 125 bázispontos effektív kamatemelésével elsősorban a forint korábbi zuhanására reagálhatott a jegybank, korábban is kiemelték, hogy készek rugalmasan reagálni a pénzpiacok kilengéseire.

A mostani lépéssel még 55 bázispontnyi mozgástere maradt az MNB-nek a jövő heti betéti tenderre, hiszen a kamatfolyosó teteje 6,4%-on áll. A Monetáris Tanács következő rendes kamatdöntő ülése március 22-én lesz, amikor ráadásul friss inflációs jelentés is érkezik, vagyis további információk várhatók a kamatpályával kapcsolatban.

Az már egyértelműen látszik, hogy a korábban vártnál messzebb kell mennie a kamatemelésekkel a jegybanknak. A februári kamatdöntő ülésen az alapkamat 50 bázisponttal emelkedett, viszont azóta az egyhetes betéti ráta 155 bázisponttal került feljebb. Vagyis, ha tartani akarják azt, hogy közelítik a két kamatot, akkor

Még tovább még hosszabb ideig

  • Folyamatosan felül kell vizsgálni a pályát
  • Az infláció és a forint helyez nyomást az MNB-re
  • Akár 8 százalék körüli kamat is jöhet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés