Előfizetői tartalom

Kiderült: jöhet az EU-s rezsicsökkentés, belenyúlhatnak az árampiacba, 5 év lenne a teljes orosz leválásra

Weinhardt Attila
Szokatlan módon csütörtök este rögtön közzétette az Európai Bizottság elnöke, hogy milyen prezentációt vetített le az állam- és kormányfőknek a versailles-i EU-csúcson az energetikai sérülékenység és a nagy orosz leválás témájában. Ebből derült ki, hogy nemcsak az orosz gázról terveznék a leválást 5 éven belül, hanem a szénről és olajról is, miközben már most március végére és május végére fontos tervek kidolgozásához kért felhatalmazást. A kedden bemutatott csomaggal összhangban például javasolja a rezsicsökkentést az árampiacon a lakosságnak és a mikrovállalkozásoknak, belenyúlnának az árampiacba egy árkorlát bevezetésével és különleges állami támogatási szabályok is jöhetnek az energiaár-sokk enyhítésére.

Csütörtök este 9 óra tájban egyszercsak megjelent Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök Twitter-fiókján egy több oldalból álló prezentáció, amely egyrészt azt vázolta, hogy az olaj, a szén és a gáz területén mennyire sérülékeny az EU az oroszoktól, másrészt az energia mix és a villamosenergia mix összetételét, továbbá azt, hogy a kedden bemutatott mestertervnek...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái