Előfizetői tartalom

Felbolydulhat a magyar munkaerőpiac az orosz-ukrán háború miatt?

Már az orosz-ukrán háború kirobbanása előtt is arról lehetett hallani, hogy a magyarországi munkaerőhiány miatt további jelentős külföldi dolgozói beáramlás várható, leginkább Ukrajnából. Főleg a sofőrhiányt enyhítenék így a szállítmányozással foglalkozó cégek, de akár ipari és feldolgozóipari vállalatok is így oldanák meg a létszámproblémáikat. A folyamatot a háború felgyorsíthatja, bár az nem világos, hogy az épp orosz támadás alatt álló országból egyáltalán kijöhetnek-e a 18 és 60 év közötti, jogilag hadkötelezettség alatt álló férfiak. Vannak olyan cégek, amelyek az „olcsó ukrán” munkaerő hallatán azon kezdtek el gondolkodni, hogy a jelenlegi állományt szélnek eresztik, és az „olcsónak beharangozott” munkaerővel töltik fel. Az egyik nagy munkaerő-közvetítő szerint szerint jelenleg felelőtlenség így gondolkodni; ilyen döntésnek hihetetlenül káros hatása lehet a magyar munkaerőpiacra.

A háború kitörése előtt 25-30 ezer ukrán állampolgár dolgozhatott idehaza törvényesen. Számuk az elmúlt 5 évben folyamatosan nőtt. Az elmúlt két hétben több tízezren menekültek a harcok elől Magyarországra, sokan azonban továbbmentek nyugat-európai rokonaikhoz. Arra egyelőre még becslés sincs, hogy hányan maradhattak, mindenesetre az ő gyorsított munkába állási lehetőségüket...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés