FONTOS Mégis mit művel a magyar lakosság? Megijedtek a bankok, hogy nem kell a hitelük
 
Előfizetői tartalom

Az MNB vesztesége a válságkezelés ára

Beke Károly
Az előzetes adatok szerint 2021-ben mintegy 50-60 milliárd forintos vesztesége lehetett az MNB-nek, azonban ez az idén még nem ró terhet a költségvetésre – mondta a Portfolionak adott interjúban Kuti Zsolt, a jegybank monetáris politikáért, pénzügyi piaci és makrofinanszírozási elemzésekért felelős ügyvezető igazgatója. A tavaly elért 7,1 százalékos magyar növekedésben nagy szerepe volt az MNB válságkezelő programjainak. Míg a kedvezők konstrukciók előnyeiből a gazdasági szereplők széles köre részesült, addig a válságkezelés és az infláció elleni küzdelem költségei jórészt a jegybanknál koncentrálódnak. Utóbbi az idén már százmilliárdos nagyságrendű lehet. Mindezek miatt 2023-tól tőkepótlásra szorulhat a jegybank. Kuti Zsolt szerint a szomszédban dúló háború miatt erőteljesebb kihívást jelent az infláció elleni harc, de készek addig folytatni a monetáris politika szigorítását, amíg el nem érik a céljukat.

Portfolio: Matolcsy György jegybankelnök néhány hete egy publikációjában már előrevetítette, hogy az utóbbi évek nyeresége után hamarosan fordulat jön a jegybanki eredményben. Előzetes számokat már láthattunk is az MNB 2021-es eredményéről, ami megerősíteni látszik a prognózist. Kuti Zsolt: Elsőként azzal kezdeném, amit mindig is hangsúlyoztunk: a jegybanknak nincs eredménycélja....

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái