Előfizetői tartalom

A rendszer oktatáspolitikájának egyik tartóoszlopa: a munkaalapú társadalom

Radó Péter, oktatáskutató
A 2011-es oktatási törvényalkotási dömping egyik alapvető oktatáspolitikai referenciája a „gazdaság igényeire” való hivatkozás volt. A munkaalapú társadalom modelljében nehéz volt szétválasztani a politikai propagandát és a gazdaságpolitikai stratégiákat, mert nagyjából ugyanazt a nyelvezet használták. Mindenesetre van némi alapja annak, hogy az lényegében régóta idejétmúlt gazdaságelméletek, korrupciót szolgáló hatalmi törekvések és bizonyos vállalkozói csoportok rövid távú érdekeinek kissé inkoherens keveredéséből áll össze. Erről is írok a napokban a Noran Libro gondozásában megjelenő, Közoktatás és politika. Magyarország 2010-2022 című könyvemben, amelyből most a Portfolio olvasói megismerhetnek néhány, a gazdaságpolitika és az oktatáspolitika összefüggéséről szóló részt.

Az oktatás és gazdaság közötti kapcsolat uralkodó megközelítése a humánerőforrás-elmélet, melynek kiindulópontja, hogy a több és jobb oktatás a készségek fejlesztésén keresztül javítja a termelékenységet. Ezzel szemben a konzervatív gondolkodásban népszerű, Kenneth Arrow által megalkotott szűrőelmélet szerint a magasabb iskolai végzettség megszerzése az egyén jobb...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái