Előfizetői tartalom

Kilőttek a kamatok a háború és az infláció miatt - és ez még csak a kezdet?

Nincs megállás a fejlett piaci kötvényhozamok idei emelkedésében, a háború és a jegybanki reakciók több éve nem látott kamatszinteket hoztak az Egyesült Államokban és Európában. Az amerikai hozamgörbe kifejezetten lapos, bizonyos szakaszon pedig már inverzzé is vált - ez pedig előszele szokott lenni egy recessziónak. A német hozamok sem jártak ilyen magasságokban évek óta, rég vége van már a negatív hozamok korának. Bár a hozamszint még egyik országban sem drámai, a kötvényhozamok ilyen mértékű emelkedését év elején nem lehetett ennyire előre látni. Az új fejlemények függvényében viszont már nem meglepő a kötvénypiaci mozgás - mint ahogy az sem lenne meglepő, ha a jelenleginél még magasabb szintekre ugranának a hozamok idén.

Emelkednek a hozamok Amerikában

Az amerikai állampapír-hozamok tavaly év vége óta trendszerűen emelkednek, az utóbbi hetekben pedig további (amerikai viszonylatban) jelentős emelkedésnek lehettünk tanúi. Az amerikai kötvények ezzel – lejárattól függetlenül – 2019 közepe óta nem tapasztalt szintre, tehát csaknem 3 éves csúcsra nőttek.

A legjelentősebb emelkedést idén a kétéves kötvény hozamában látjuk, amely immár 2,1% felett van. 2% felett jár a 10 éves kötvény hozama is, a 30 éves lejáraton az előző napokban pedig már 2,5% fölé is benézett a hozamszint. Csak szemléltetésképp említendő, hogy az egyik legforgalmasabb lejáraton, a 10 éves kötvényen a hozamszint tavaly éves átlagban 1,5% körül alakult, december végéhez képest pedig már csaknem 80 bázispontos emelkedést láthattunk. Ilyen rövid idő leforgása alatt ez szokatlanul magas emelkedés az amerikai állampapír-piacon úgy, hogy a Fed szigorítása március közepéig még érdemben el sem kezdődött (sőt, márciusig még vásárlóként volt jelen a kötvénypiacon a jegybank). Az elemzők többsége tavaly év végén úgy kalkulált, hogy idén év végére érheti el a 2%-ot a 10 éves kötvény hozama.

A tízéves hozama ugyan historikusan még nem tekinthető magasnak, az előző évtized végétől csökkenő tendenciát láthattunk, a 2010-es évek során 1,5-3% között ingadozott a hozamszint. A 3%-tól egyelőre messze vagyunk, mindenesetre a 2020 áprilisi mélypontról induló emelkedés látványos.

Az alábbi kérdéseket járjuk körbe a cikkben?

  • Mennyire emelkedtek az amerikai és európai kötvényhozamok?
  • Miért lehet lapos az amerikai hozamgörbe, és mit látunk Európában?
  • Mi mozgatja a hozamokat?
  • Mi várható a következő hónapokban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés