Előfizetői tartalom

Olyan kamatok jönnek Magyarországon, amilyeneket nagyon rég nem láttunk

Már most többéves csúcson vannak a kamatkondíciók Magyarországon, és a fokozódó inflációs nyomás miatt még nincs itt a folyamat vége. Az elemzők többsége ma már 7-8%-os irányadó kamatról beszél, ami 2009 óta nem látott szintet jelentene. Azonban még így is kicsi az esélye az év elején áhított pozitív reálkamatnak, ami a forintot támogathatná fundamentális oldalról.

Egyre csak emelkedik a kamat

A múlt héten további 100 bázisponttal 4,4%-ra emelte az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa, majd két nappal később az egyhetes irányadó rátát 30 bázisponttal 6,15%-ra növelték. Ezzel egyrészt már magasabban jár a kamat, mint amire néhány hónapja számítani lehetett, másrészt az irányadó ráta majdnem tíz éve, 2012 novemberében volt utoljára a jelenleginél magasabb.

Ez persze nem meglepő, hiszen az infláció folyamatosan kellemetlen meglepetést okoz, a februári 8,3%-os áremelkedés további meglepetést okozott. És ezzel még mindig nem tetőzött az áremelkedési ütem, a háború kitörése akár 10 százalék feletti inflációt is hozhat. A múlt héten az MNB is jelentősen felfelé módosította előrejelzését,

az eddigi 4,7-5,1% helyett már 7,5-9,8 százalékos drágulást várnak 2022-re.

Nincs vége a kamatemeléseknek

  • Az infláció miatt nem lehet megállni
  • Meddig emelkedhet a kamat?
  • Azért a pozitív reálkamat még összejöhet

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés