Előfizetői tartalom

Eldőlt: trükkös módon, de meghátráltak Putyinék a nagy rubeles tervben

Az európai gázvásárlók továbbra is euróban fizethetik a gázszámlákat. Pontosabban: továbbra is a szerződésben foglalt, euróban kifejezett összegeket fizetik, ám ezt előbb Oroszországban, a Gazprombank speciális bankszámláin a hivatalos euró/rubel árfolyam mellett rubelre váltják és így a gázszámlák ellenértékét ténylegesen rubelben teljesítik kint a Gazprom felé – gyakorlatilag ezt jelentette be ma délután Vlagyimir Putyin orosz elnök. Elsőre úgy tűnik, hogy az oroszok elbuktak a gázpiac rubelesítési terveikkel, ám az ő szempontjukból részsikernek tekinthető, hogy az európai gázimportőrök mégis csak kénytelenek rubel tranzakciókat folytatni, ráadásul egy oroszországi számlán.

Mi a lényeg? Az április 1. után leszállított gáz esetén történnek a változások, amelyek az Oroszország szemében barátságtalan országok vevőire vonatkoznak, így tehát EU-tagállamként Magyarországra is. Ezek a vevők az eredeti szerződéseknek megfelelően továbbra is euróban, dollárban utalhatják ki a gázszámlák ellenértékét egy olyan speciális számlára Oroszországba...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés