Előfizetői tartalom

Komoly árat fizethet az ország, amely szembe akar menni a világgal

Több éves mélypontra zuhant a japán jen árfolyama a dollárral szemben, és a japán kötvényhozamok is emelkedésnek indultak. A jen gyengülése már tavaly elkezdődött a japán jegybank és a nyugati nagy jegybankok eltérő monetáris politikai pozíciója miatt, de az igazi zuhanás a héten jött. A Bank of Japan ugyanis bejelentette, hogy korlátlan mennyiségben fog tízéves kötvényeket vásárolni, hogy mesterségesen lent tartsa a kötvényhozamokat. Mindez akkor történik, amikor a külső inflációs nyomás egyre erősödik, a többi jegybank pedig erőteljes szigorítást tervez. Úgy tűnik, a jegybank továbbra is elkötelezett a hozamgörbe-kontroll precíz menedzselése mellett, holott a világ az előző évekhez képest nagymértékben megváltozott. A jövő bármit hozhat, de egyelőre úgy tűnik, saját maguknak állítanak csapdát a japánok, és pont azt a hibát követik el, amit a Fed pár hónappal ezelőtt.

Hétéves mélyponton a jen, emelkednek a kötvényhozamok

Komoly aggodalmat váltott ki a napokban a fizetőeszköz gyengülése Japánban. A hagyományosan stabil árfolyamú jen erőteljes leértékelődést mutatott viszonylag rövid idő alatt. A jen jegyzése tavaly egész évben átlagosan 110 körül mozgott a dollárral szemben, az év vége felé már bőven 110 jen felett kellett adni egy dollárért, az év végén pedig 115-ig is elment az USD/JPY jegyzése. A héten viszont tovább gyengült az árfolyam, a jegyzés elérte a 125 jent is, ilyenre legutóbb 2015-ben volt példa. A japán fizetőeszköz a mélyponton több mint 7%-ot gyengült az év eleje óta a dollárral szemben, jelenleg is bőven 120 fölött jár a jegyzése.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A japán jen gyengülése már tavaly év végén elkezdődött, de a héten látott gyors gyengülést a jegybank bejelentése váltotta ki. Az eddig is példátlanul laza Bank of Japan közölte, hogy ezentúl korlátlan mennyiségben fogják felvásárolni a 10 éves államkötvényeket. A lépésre a szigorú japán hozamgörbe-kontroll miatt volt szükség, a tízéves kötvény hozama ugyanis elindult felfelé, és elérte a 0,25%-ot. A jegybank jelenleg azt ígéri, hogy a piaci beavatkozással mindenképp 0,25% alatt tartja a kötvényhozamot mesterségesen (a hosszú távú cél 0%), és ha a hozamgörbe-kontrollt fenn akarják tartani, akkor a mennyiségi lazítás fokozása ésszerű.

A piaci szereplők között ugyanakkor kiverte a biztosítékot a döntés, és további eladási hullámot váltott ki a devizapiacon, a szereplők kitáraztak a jenből.

Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a cikkben:

  • Mi történik a japán kötvénypiacon?
  • Mi mozgatja a hozamokat Japánban?
  • Miért lazít a jegybank, amikor nőnek az inflációs kockázatok?
  • Miért gyengül a jen, és milyenek a kilátások?
  • Eljöhet a magas infláció és a recesszió együttes forgatókönyve?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés