Előfizetői tartalom

Választás 2022: milyen esélyekkel futnak neki a pártok?

Portfolio
Holnap országgyűlési választásra kerül sor Magyarországon. Korábban már összefoglaltuk az április 3-i parlamenti választással kapcsolatos legfontosabb technikai jellegű információkat, illetve a magyar választási rendszer működését. A 2022-es választáson az egyéni képviselői körzetek jelöltjei mellett hat pártlistára adhatják le szavazataikat a magyar állampolgárok. A határon túli magyar választók csak pártlistára, a nemzetiségi szavazók csak egyéni jelöltekre és nemzetiségi listára szavazhatnak. Bár egyes közvélemény-kutatók szerint már eldőlt a meccs, mások szerint hatalmas a bizonytalanság, óriási meglepetések is lehetnek április 3-án. Mutatjuk a 2018-as adatokat, illetve azt, hogyan állnak a pártlisták a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint.

Hogyan zajlik a szavazás az április 3-i választáson? Az országgyűlési képviselők választása egyfordulós, a választópolgárok két szavazattal rendelkeznek: Egyéni képviselő körzet képviselőjére. (Egyéni képviselői körzetből 106 van az országban, így 106 képviselői hely sorsa dől el.) Országos pártlistára. (Az országos listán 93 országgyűlési mandátum sorsa...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái