Előfizetői tartalom

Oktatáspolitikai forgatókönyvek választások után

Radó Péter, oktatáskutató
Akár bevallják azt, akár nem, a pedagógusok ellenállásának 2021-ben elindult második hullámát nem csupán a befagyott és elértéktelenedett bérek és a soha nem látott magaslatokba emelkedett munkaterhelés fűtötte, de az a remény is, hogy egy esetleges politikai fordulat oktatáspolitikai fordulatot is maga után hozhat. A Fidesz kiütéses választási győzelme után a második ok elenyészett, az első viszont velünk maradt. Érdemes átgondolni, hogy az új helyzetben mekkora mozgástere van a kormánynak és a pedagógus tiltakozó mozgalom szereplőinek.

Kezdjük a kormánnyal. Azt gondolhatnánk, hogy az új kétharmados többség birtokában a kormány gyakorlatilag bármit megtehet, ez azonban súlyos tévedés lenne – számos különböző okból. Egyrészt azért, mert az elmúlt 12 év során kialakult és bejáratódott politikai kormányzáson alapuló rendszernek rettenetesen súlyos nehézkedési ereje van. A viselkedését akkor is...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái