Előfizetői tartalom

Ha ma nem küld kemény üzenetet az EKB, akkor soha

Kamatdöntő ülést tart ma az Európai Központi Bank, ahol bőven lesz mit megbeszélni. A legutóbbi ülés óta tovább nőtt az infláció az eurózónában, miközben egyre biztosabbak lehetünk egy közelgő gazdasági lassulásban. A jegybanknak határozott üzenetet kell megfogalmaznia, a Fed erőteljes szigorításával ugyanis az euró-dollár jegyzésen keresztül tovább nőhet az importált infláció. A jegybank vélhetően három forgatókönyvet mérlegel, és ha az optimista válik valóra, talán megússzák minimális, jelzésértékű kamatemeléssel. Ha viszont a legpesszimistább forgatókönyv válik be, akkor az EKB önmaga is hozzájárulhat az egyébként is beköszöntő recesszióhoz.

A lassuló gazdaság is napirenden lesz

Egyre sűrűbb fellegek gyűlnek Európa egén, a következő negyedévek során jelentős lassulás várhat az európai gazdaságra - az Európai Központi Bank mai ülésén alighanem ez a probléma is kiemelt szerepet kapott. Hogy mekkora is a baj a reálgazdaságban, egyelőre lehetetlen megmondani. Az első negyedéves részadatokkal még nincs probléma, a márciusi konjunktúraindexek sem mutatnak eddig komoly visszaesést.

Az egybehangzó elemzői vélemények szerint ugyanakkor az év második felére már jócskán befékez a gazdaság, és bár recesszióval egyik alapforgatókönyv sem számol sem idén, sem jövőre, az előrejelzéseket sorra módosítják lefelé az elemzőházak, és márciusban maga az EKB is megtette. A várható lassulás nem európai jelenség lesz: az Egyesült Államokra a közgazdászok majdnem fele recessziót prognosztizál 2023-ra, Kína pedig már be is lassult. A háború miatti rekordmagas élelmiszerárak, a magas energiaárak, a háború és a kínai koronavírus-lezárások, és a magas infláció – valamint az arra adott jegybanki válaszok – mind visszafogják majd a növekedést.

A kérdés csak az, hogy mikor és mekkora mértékben lassul be a gazdaság.

Az alábbi kérdéseket járjuk körbe a cikkben:

  • Milyen döntéseket hozhat ma az EKB?
  • Miért kerülhet a jegybank csapdahelyzetbe?
  • Mely forgatókönyvek valósulhatnak meg idén és jövőre?
  • Mit léphet az egyes szcenáriók megvalósulása esetén az EKB?
  • Mennyire támogató ma a monetáris politika?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés