Előfizetői tartalom

Tényleg hatalmas megszorítás kell? Hogyan tudjuk megúszni az államadósság emelkedését?

Hetek óta arról hallani, hogy a választások után komoly költségvetési kiigazításra lesz szükség. Ha az adósságpálya szempontjából nézzük, akkor bőven van még mozgástere a kormánynak, hiszen még a lassuló gazdasági növekedés mellett is jelentős nominális GDP-bővülés lesz a magas infláció miatt. Így akár az eredetileg tervezettnél magasabb költségvetési deficit mellett sem emelkedne az adósságráta, bár kérdés, milyen üzenete lenne a befektetők felé a fiskális fegyelem lazulásának.

Egyre csak sorakoznak a kockázatok Az utóbbi hetekben többször felvetődött, hogy jelentős megszorításra lenne szükség a költségvetésben. Bár Orbán Viktor ezt kategorikusan cáfolta múlt heti nemzetközi sajtótájékoztatóján, de igazából teljesen mindegy, minek nevezzük, megszorításnak, kiigazításnak, racionalizálásnak, a lényeg ugyanaz: jó eséllyel tarthatatlan a 2022-re...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés