Előfizetői tartalom

Újabb százmilliárdos terhet tesznek Magyarország nyakába: évekig fájni fog a hozamok elszállása

Az utóbbi hónapokban a nemzetközi folyamatokkal párhuzamosan jelentősen emelkedett a magyar állampapírok referenciahozama is. Ez pedig az egyébként is súlyos nehézségekkel küszködő költségvetés számára újabb rossz hír, sőt évekig százmilliárdos extra kiadást jelenthet. Vagyis nem csak a rezsicsökkentés fenntartása és az MNB várható vesztesége terheli majd 2023-tól a büdzsét, hanem várhatóan a kamatokra is jóval magasabb összeget kell kifizetnünk, mint eddig.

Nagyon beindult a hozamemelkedés Az utóbbi hetekben begyorsult a magyar referenciahozamok emelkedése, a tízéves kötvény esetében már a 7%-ot is megközelítette az érték, amire több mint kilenc éve, 2012 végén volt utoljára példa. De nem csak a hosszú hozam lódult meg, sőt. A 7% feletti hároméves hozamig még messzebb, egészen 2012 augusztusáig kell visszalapozni. Sőt...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés